Foto: Frank Willemse

Voor altijd ambassadeur van Schiedam

door Frank Willemse

Foort van Oosten wordt burgemeester van Nissewaard. Per 20 februari krijgt hij de ambtsketting om en slaat hij een nieuwe weg in. Iets heel anders dan de Tweede Kamer, waar hij alweer enkele jaren de VVD vertegenwoordigt. Terug naar zijn regio en weer de lokale politiek in. 'Een kans om dichtbij de mensen te staan en de veiligheidsproblemen in de regio helpen op te lossen.' Van maker tot uitvoerder van wetten. Maar ook na zijn verhuizing blijft hij Schiedam trouw. 'Als ambassadeur van deze stad'.

SCHIEDAM - Foort van Oosten (41) ziet er vandaag niet uit als een burgemeester. In weer en wind staat hij naast het voetbalveld waar zoon Rens aan het voetballen is. Vaderlijke plicht, hoewel hij zelf geen sportief type is. Gewoon tussen andere ouders druk met kroost zaterdagmorgen op het sportveld. Een mooi moment om bij te praten over zijn carrièreswitch.

Hoewel geboren in Dordrecht en opgegroeid in Leiden voelt Van Oosten zich een echte Schiedammer. Sinds hij in 2002 in Schiedam ging samenwonen met zijn Danielle woont hij hier. En is hij van Schiedam gaan houden. Na zijn studie rechten, hij wilde altijd rechter worden, maar hij belandde in de politiek voor de Schiedamse VVD. Als jongste raadslid stoomde hij door naar het wethouderschap. Slechts een jaar later werd hij gevraagd voor de landelijke politiek. En zo werd hij VVD-woordvoeder Justitie in de Tweede Kamer. Hij was misschien niet altijd in het nieuws, maar staat bekend als een zeer nauwkeurig jurist en wettenmaker. Denk bijvoorbeeld aan het voorstel om minder lang alimentatie te betalen, de huwelijkse voorwaarden en fraude met spooknota's. Allemaal zaken die Van Oosten op zijn conto kan zetten. Van Kamerlid tot burgemeester. Waarom? Foort van Oosten: ''Het is een kans voor mij om na bijna 7 jaar kamerlid weer op lokaal gebied nuttig te zijn. Toen ik de vacature zag heb ik gewoon gesolliciteerd. En waarom ze mij kozen, moet je aan de raad van Nissewaard vragen.'' Zijn ervaring in de landelijke politiek, zijn rechtskennis en jeugdige uitstraling zullen zeker meegespeeld hebben.

De laatste tijd is hij druk met de laatste loodjes als afzwaaiend kamerlid en het verkennen van de nieuwe woonplaats, waar Hekelingen als optie wordt genoemd. Is Nissewaard heel anders dan Schiedam? ''Nee hoor'', vindt Van Oosten. ''Gewoon Rijnmonders die, net als in Schiedam, recht door zee zijn en het hart op de tong hebben.'' Maar nu weer aandacht voor de voetballertjes van Hermes DVS D1 die aanmoediging nodig hebben.

Meer berichten