Foto:

Morgen miljonair of blijven werken?

door Frank Willemse

Als makke schapen staan ze te wachten voor de ingang. De eerste honderd klanten voor de opnames van Kunst & Kitsch in het Stedelijk Museum staan maandagmorgen in alle vroegte al klaar. Er zullen er 700 volgen. Allemaal verwachtingsvol met de hamvraag: 'Wat is dit erfstuk echt waard?' Kun je meteen stoppen met werken of kan het prul terug naar zolder?

Schiedam - Binnen staan de strenge maar oprechte deskundigen klaar om de stroom van bezoekers van raad te voorzien. De experts die schijnbaar moeiteloos de geliefde voorwerpen beoordelen, dateren, interpreteren en op waarde schatten. Het oude boek, opa's schilderij of het beeldje, gekocht op een rommelmarkt. Allemaal hopen de aanbrengers stiekem een Rembrandt te hebben. Maar meest is het verhaal achter de kunstobjecten al de moeite waard. Want het vaak gehoorde eindoordeel is: "Een leuk stuk voor de liefhebber, maar het zal op de markt niet veel opbrengen.''

Binnen in de zalen van het museum struikel je over de echtparen, vriendinnen en moeders met dochters die een dagje uit zijn met hun favoriete voorwerp. De mannen fungeren als vaak als chauffeur en sjouwer. Er mogen maar drie voorwerpen mee volgens de voorschriften, maar de rolkoffers en wagentjes zijn vol geladen.

In groepen van 50 gaan ze langs de voorselectie. Daarna pas dan met een enkel voorwerp naar de experts die in de museumzalen zitten. Slechts een enkeling haalt de werkelijke eindopname aan tafel met presentator Frits Sissing, die tussendoor wordt opgenomen. Buiten op de Lange Haven vertelt Sissing vier keer opnieuw dat ze vandaag in jeneverstad Schiedam te gast zijn. Regen en kwakende nijlgansen verstoren de shoot. Het Stedelijk Museum is voor de tweede keer gekozen als opnameplek waar mensen uit heel het land op af komen. De opnamedagen waren dan ook binnen een paar dagen uitverkocht.

Weinig Schiedammers maar veel kunstliefhebbers uit de regio. Zoals de opgeruimde Rotterdammer A.B. die zijn schilderij – Zeegezicht met Scheveningse haven – aanbiedt aan de experts van tafel 2; 'Schilderijen uit 19e en 20 eeuw'. Ze nemen het schilderij apart en onderwerpen het aan een nauwkeurige beoordeling met de loep. ''Dit gaat misschien wel naar de tv-opnamen, maar geen namen noemen of bedragen'', maant de pr-medewerker van de Avrotros. Aan diezelfde tafel staat later ook een bekende Schiedammer; oud-burgervader Reinier S. (initialen want de omroep eist dit). Hij heeft een schilderij van zijn naamgenoot Scheeres meegenomen. Een dierbaar erfstuk. ''Een paar honderd euro'', is het oordeel. ''Maar daar gaat het mij niet om want ik doe het nooit weg'', aldus de tevreden bezitter. Op het museumplein staat een vrouw te wachten op partner met wagen. Met een groot pakket schilderijen en een tas vol spullen. Zij vertelt lachend: 'Ik bel mijn baas dat ik morgen toch maar kom werken. Het schilderij is een nepper.'

Meer berichten