Onder toeziend oog van burgemeester Lamers schrijft Yvette in het wandelende boek : 'Twee hele mooie jaren en een vervolg voor…'.(Foto: Marius Schinkel)
Onder toeziend oog van burgemeester Lamers schrijft Yvette in het wandelende boek : 'Twee hele mooie jaren en een vervolg voor…'.(Foto: Marius Schinkel)

Echte Gorzenees dicht over Schiedam

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Gemeente Schiedam wenste burgemeester Cor Lamers de bezoekers niet alleen een gelukkig en gezond 2019, hij installeerde ook Yvette Neuschwanger-Kars als Stadsdichter van Schiedam.

Door Kathy Huitema

Schiedam - De burgemeester feliciteerde Yvette met haar benoeming en vroeg haar het eerste gedicht (zie onder) voor te dragen. Dat deed ze. Vol verve declameerde ze haar ode aan Schiedam, stroopte haar mouwen op om haar woorden kracht bij te zetten en tekende daarna de eerste pagina van het lopende boek, dat als een rode draad door de foyer van Theater aan de Schie wandelde.

Yvette is geboren en getogen Schiedamse - "ik ben een echte Gorzenees" - moeder van drie dochters, communicatie adviseur en ze beheert haar eigen tekstbureau 'Feetje'. Ze schrijft columns, kinderboeken en dichtbundels. Yvette: "Ik vind al heel lang dat Schiedam een Stadsdichter moet hebben.

Sprongetje

'Ik maakte een sprongetje van blijdschap toen ik de advertentie van het Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek las: Gezocht: Stadsdichter (v/m). Ik solliciteerde, werd uitgenodigd mijn verhaal te vertellen voor een select gezelschap en werd de volgende dag gebeld dat ik het ben geworden; maar dat het nog even geheim moet blijven!"

Voor het laatste Literair Café van 2018 was schrijver en televisiepersoonlijkheid Adriaan van Dis uitgenodigd. Hij las voor uit zijn werk maar er was hem ook gevraagd de Stadsdichter van Schiedam bekend te maken. Hij sprak de legendarische woorden: "Aan mij de eer u voor te stellen de Stadsdichter van Schiedam: Yvette Neuschwanger-Kars'.

Van Dis

Yvette: "Ik werd aan hem voorgesteld en ik dacht, ik overhandig hem een van mijn dichtbundels. Hoe bijzonder is het dat Adriaan van Dis je dan vraagt: 'Wil je deze bundel signeren?'"

Yvette Neuschwanger is voor twee jaar geïnstalleerd als Stadsdichter. Officieel betekent het dat de Stadsdichter bijdraagt aan het culturele aanbod van Schiedam en de promotie van de stad; haar bijdrage bestaat uit tenminste 6 Stadsgedichten per jaar. Yvette: "Als Stadsdichter ga ik proberen zichtbaar te zijn op momenten die er toe doen en groot nieuws wat kleiner te maken en klein nieuws wat groter."

Ode aan Schiedam

'Geboren en getogen in de Gorzen

net over de grens met Rotterdam,

maar ik wil van geen wijken weten

ik zie één Schiedam.

Een stad om woorden aan te geven

over wat is, wat komt, wat was,

voor iedereen Noord, Zuid, Oost, West

mijn pen is mijn kompas.'

(door Yvette)

Meer berichten