Foto: pr

Column: Wat zal het nieuwe jaar ons brengen?

Het jaar 2019 is begonnen. Wat zal het ons brengen? Misschien heeft u goede voornemens. Sommige van deze prima bedoelingen kunnen na verloop van tijd wat gaan vervagen of niet meer actueel zijn. Daar is niets mis mee. Alles gelijk in 1x willen veranderen gaat ver. Beter is het om klein en dicht bij huis te beginnen. Zelf heb ik erg weinig of eigenlijk niets met het koningshuis, maar ons aller Koning Willem-Alexander had o.a. op dit punt wel groot gelijk in zijn kersttoespraak. De wereld wordt dicht bij huis gewonnen.

Bij alle contact- en overlegmomenten met een klant is het voor een advocaat de uitdaging en kunst om op vrijwel dezelfde golflengte te komen en te blijven. Dit is een leerzaam proces met wisselend succes. Wat is er gebeurd in de voorfase ? Welke houding en rol werd er op welk essentieel moment aangenomen door de klant en de wederpartij ? Wat is zoal nodig om een vervelende probleemsituatie opgelost te krijgen ? Welke scenario's zijn er denkbaar qua uitkomst? Het geeft veel voldoening wanneer, vanuit een op het eerste gezicht moeilijke en kwetsbare positie met slechts een paar inhoudelijke aanknopingspunten, iets tastbaars wordt bereikt. Bijvoorbeeld het voorkomen van een huisuitzetting voor een alleenstaande ouder met kleine kinderen. Dan is het fijn om op een (millimeter) golflengte voorsprong te eindigen of een hole-in-one te scoren.

Klanten onderschatten vaak de positieve invloed die ze met bescheiden mogelijkheden toch kunnen hebben. Hetzelfde geldt ook voor advocaten als beroepsgroep in het geheel. Al in een veel eerder stadium had de Orde van Advocaten intern alsnog orde op zaken dienen te stellen. De werelden van de commerciële tak en de sociale rechtshulp hadden al jaren geleden bij elkaar kunnen worden gebracht.

We kunnen samen niet alles, maar wel veel. Voorwaarde hiervoor is alleen dat er tijdig, adequaat en gerichte actie wordt ondernomen. 2019 is dan ook opnieuw een mooi jaar met vele nieuwe kansen. Ik wens u alle goeds toe!

Reacties?
hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten