Bart de Leede (rechts) houdt een toespraak tijdens de opening van de tentoonstelling van spullen van Jan Anderson (zittend).
Bart de Leede (rechts) houdt een toespraak tijdens de opening van de tentoonstelling van spullen van Jan Anderson (zittend). (Foto: Paul Meuldijk)

Vlaardingen heeft Jan Anderson, maar wie is de verzamelaar van Schiedam?

Wie veel bezit heeft ook veel zorgen. Ruim 60 jaar verzamelde Jan Anderson alles wat los en vast zit. Als import Vlaardinger met zijn huis, schuur, zolder en pakhuis vol uitpuilende kasten, lades en rekken. Met 150.000 objecten, meest alledaagse voorwerpen, die vertellen van vervlogen tijden. Die collectie komt onder de hoede van het Vlaardings museum. Als presentje voor zijn werk: 50 topstukken in Museum Vlaardingen.

Door Frank Willemse

Schiedam - Oer-Schiedammer en nieuwe wethouder Bart de Leede (Cultuur) verzucht dat Schiedam niet zo'n belangrijke verzamelaar en streekhistoricus kent als deze Jan Anderson. Bart de Leede mocht de tentoonstelling openen met 50 topstukken van de rasverzamelaar Jan Anderson. Een hele klus wat te kiezen? En welk verhaal zit achter?

Bij de opening zit Jan Anderson te midden van heel cultureel Vlaardingen er ontspannen bij. Dankbaar en een hele eer om een tentoonstelling te krijgen maar Jan Anderson uit bij de opening ook zijn zorgen. Hij wil dat zijn verzameling bij elkaar blijft. ''Wat gebeurt er, hij is bijna 83, met zijn streekmuseum en pakhuizen vol spullen, als hij er niet meer is?''

Flipje van Betuwe

Wat begon met handtekeningen verzamelen over de luchtvaart in zijn jeugd werd steeds meer een uitdijende hobby. Met stukken uit de WOII en de jaren erna. Van schoolplaten tot lampetstellen en archeologie tot hedendaagse voorwerpen. Jan Anderson leidde een dubbelleven als drukke ondernemer van drogisterijen en als verzamelaar van alledaagse dingen die het leven van na de oorlog bepaalden. En met een kennersoog voor topstukken zoals Flipje van de Betuwe of tolborden van tussen Schiedam en Vlaardingen.

Zijn streekmuseum aan de Kethelweg puilt uit zodat Anderson een pakhuis kocht met vier gevulde etages. Sinds zijn pensioen in 1995 werd hij een populair collectioneur van prullaria tot topstukken. Geliefd bij filmregisseurs, museumdirecteuren en toneelmakers. Wie iets nodig heeft voor sfeer van voorbije jaren kan bij hem terecht voor speelgoed, prenten, winkelattributen of schilderijen.

Rockefeller

Als topverzamelaar krijgt hij vaak historische stukken aangeboden en als handelaar loopt hij beurzen af. Hij weet bijzondere stukken op de kop te tikken. Zoals de winterjas van J.D. Rockefeller die na de oorlog terechtkwam bij het Rode Kruis en zo bij een arme straatjongen uit Rotterdam. Via het labeltje bevestigde de kleermaker uit New York dat de jas in 1934 voor de toen 'Rijkste man van de wereld' is gemaakt.

"Ik wil het liefst rustig oud worden en dat mijn collectie bewaard blijft", zegt Anderson. "En niet alleen de krenten uit de pap." Die mooiste, grappigste of historisch belangrijkste krenten zijn nu te zien in Museum Vlaardingen waar 50 van de 150.000 objecten te bewonderen zijn. Nieuwe directrice Léanne Selles van Museum Vlaardingen: "Een verrassende tentoonstelling die een inkijkje geeft in de omvangrijke verzameling van Jan Anderson en wat hem inspireert."

Meer berichten