Hugo en Joke op een liefdevol moment met contact. (Foto: Margi Geerlinks)
Hugo en Joke op een liefdevol moment met contact. (Foto: Margi Geerlinks) (Foto: )

Foto's met Joke Borst zijn ontroerend

Op pagina 149 van 'Ma' schrijft Hugo Borst: "De transparante huid vertoont meanderende aderen en breekbare botjes. Maar ik vind ze mooi, die handen. Omdat ze van mijn moeder zijn. Ik pak haar benige handen en zeg: 'Ze hebben geleefd, ma. Beetje respect voor je handen, hoor. Ze zijn pas jarig geweest. Ze zijn al zesentachtig jaar.''' Ma moest er zelfs een beetje om lachen, zoals Hugo dat zei. Ze hield niet van haar handen, op haar ouwe dag.

Door Kor Kegel

Schiedam - Toen Joke Borst-Huijsdens op vrijdag 17 augustus 2018 op 89-jarige leeftijd kwam te overlijden, wist heel Nederland van haar bestaan. Haar eigen bestaan realiseerde ze zich niet altijd meer. Hugo Borst schreef indrukwekkende verhalen over 'meneer Alzheimer' die intrede deed in haar hoofd. Zijn boek 'Ma' is een openhartige beschrijving van zijn ervaringen tijdens de aftakeling. Het boek is een bundel van columns die hij jarenlang voor het AD schreef.

In mei verscheen een tweede boek, 'Ach moedertje'. Op de omslag van beide boeken staan foto's die Margi Geerlinks maakte in de jaren dat Joke Borst verstandelijk de weg kwijt raakte. Margi maakte veel meer foto's. Het Stedelijk Museum Schiedam brengt ze bijeen in een bijzondere expositie. Margi legde op foto's vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in verzorgingshuis De Hofstee in Rotterdam-Zevenkamp. Ze legde vast wat de dementie teweegbracht voor moeder en zoon Hugo. Ze legde de leegte vast, je kunt echt zien hoe iemand de grip op de eigen omgeving verliest. Het zijn ontroerende foto's. Sommige van die foto's staan voor altijd op je netvlies.

Jij bent toch familie?

Margi kreeg een nauwe band met Joke. 'Jij bent toch familie?' vroeg Joke soms. Margi kreeg zowaar een plek in Joke's kortetermijngeheugen en dat is ongewoon.

Margi Geerlinks is in 1970 geboren in Kampen. Ze voltooide er in 1995 de kunstacademie Constantijn Huygens en specialiseerde zich in het digitaal bewerken van beelden. Daar is ze internationaal bekend mee geworden. Op de Amerikaanse kunstbeurs Armory hing haar werk naast dat van Anton Corbijn, Cindy Sherman en Andres Serrano en The New York Times en The Guardian schreven lovend over haar. De bekende kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh kocht werk van haar aan voor zijn Museum Voorlinden in Wassenaar.

Aanstootgevend

In 2001 liet de directie van de Nederlandse Spoorwegen de tachtigduizend exemplaren van het aprilnummer van 'Rails' vernietigen, omdat enkele foto's van Margi Geerlinks aanstootgevend werden gevonden, zoals de foto van een meisje dat een zelf gebreide 'borst' voor zich houdt. Later liet ze bekende en onbekende Nederlanders figureren in eigentijdse interpretaties van beroemde kunstwerken.

Margi Geerlinks woont en werkt in Rotterdam en Schiedam. Ze houdt zich al 21 jaar bezig met het thema van de eeuwige jeugd en het verouderingsproces. Haar werk gaat over hoe mensen zijn of zouden kunnen zijn – dat laatste benadert ze met digitale manipulatie van haar foto's. Maar Joke Borst komt in beeld zoals ze wás. "Dementie, mantelzorg en afscheid, het zijn thema's waar veel mensen mee te maken krijgen", zegt museumdirecteur Deirdre Carasso.

Rondleiding

Margi Geerlinks geeft rondleidingen langs haar foto's op zaterdag 12 januari en zondag 3 februari, beide keren om 14.00 uur. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Tot en met zondag 3 maart zijn de foto's te zien die Margi Geerlinks jarenlang van Joke Borst maakte. De tentoonstelling ging reeds zaterdag 10 november open, op de Dag van de Mantelzorg.

Tijdens de fototentoonstelling over Joke Borst-Huijsdens zijn er momenten om meer de diepte in te gaan. Hugo Borst draagt op zaterdag 5 januari voor uit zijn boeken. Dat doet hij van 17.15 tot 18.15 uur. Entree: € 7,50.

Meer berichten