Foto:

Nico Sterrenberg heel trots op de 10 voor zijn oliebol

Een gouden oliebol. Superknapperig en toch met een zachte vulling. De lekkerste van Zuid-Holland. De jury van de oliebollentestonline.nl kon zich niet positiever uitdrukken over de oliebollen van de Gebakkraam van Nico Sterrenberg aan de Nieuwe Haven in Schiedam.

Door Kor Kegel

Schiedam - Nico is hartstikke trots. En dat niet alleen. Hij heeft zelf zijn oliebollen, appelbeignets en appelflappen laten testen bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen en dat leverde hem goudgekleurde certificaten op. ,,Ik ben zo trots als een pauw'', zegt de 36-jarige Nico Sterrenberg.

Nico staat al jaren in de laatste periode van het jaar met zijn gebakkraam op de hoek van de BK-laan en de Nieuwe Haven. Hij doet het met zijn vrouw Willemien (30) en een team van enthousiaste bollenbakkers. Omdat er soms zeer lange rijen voor de kraam staan, zijn er langs het fietspad en ook langs de kade van de Nieuwe Haven dranghekken geplaatst. ,,Uit het oogpunt van veiligheid'', zegt Nico. Voor een leuke aankleding van het geheel op de drukke rotonde zijn er fleurige plantenbakken geplaatst en wappert er een uitnodigende vlag.

Beste keurmeester

Zijn vader is nog altijd zijn beste keurmeester. Nico Sterrenberg senior (65) bemoeit zich niet meer met de bedrijfsvoering en het bakprocédé, maar ,,de oliebollen en appelflappen keuren doet hij nog altijd graag'', zegt Nico jr. ,,Je moet er veel liefde in stoppen en je moet niet te krenterig zijn.''

Zijn opa, Lokie Sterrenberg, begon 58 jaar geleden met de Oudhollandse Gebakkraam aan de Nieuwe Haven, hoek BK-laan. Daarna zette zijn vader het bedrijf voort en Nico kwam er als 15-jarige jongen bij. Nu staat hij er als zelfstandig ondernemer, nog altijd op dezelfde plek, maar sinds zes jaar wel met een nieuwe kraam. Zonder het 'Oudhollandse'…

Oliebollentestonline.nl is een initiatief van liefhebbers van oliebollen die in het gat sprongen nadat het AD met de nationale oliebollentest was gestopt. ,,Een eerlijke, objectieve test. We hebben geen winstoogmerk, wij hoeven geen kranten te verkopen, geen advertenties verkopen'', zeggen de initiatiefnemers van de oliebollensite.

Oudejaarsdag

De oliebollenkraam van de firma Sterrenberg is elke doordeweekse dag open van tien tot tien en in het weekend van tien tot zeven. Op Oudejaarsdag gaat de kraam al om acht uur 's ochtends open, in beginsel tot vijf uur 's middags, maar heel Schiedam weet dat dat wel eens een uurtje kan uitlopen. Er staat soms een rij tot aan de Oranjebrug…Dus je moet er gauw bij zijn!

Omdat er vraag naar is, bakt hij ook berlinerbollen, bananenbollen en chocobollen, maar Nico wil geen waarborg geven dat deze producten altijd aanwezig zijn. De oliebollen en krentenbollen gaan voor. Daar is de grootste vraag naar.

Landelijk werden slechts twee 10-en uitgedeeld. Een voor Gebakkraam Richard Voets in Tilburg en de ander dus voor Oliebollenkraam Nico Sterrenberg in Schiedam. In vijf provincies wonnen bakkers, in zeven andere was de eerste plaats voor een oliebollenkraam.

Oliebollenmachine

Aan de oliebollen sleutelt hij geregeld. De consument wil geen vette oliebollen meer, dus zorgt Sterrenberg dat hij al het vet eruit haalt. ,,Ons beslag wordt handmatig gemaakt en dan gaat het in de oliebollenmachine, maar het is de kunst om deze goed af te stellen."

Ook leuk nieuws? Mail de redactie:

redactie.ns@persgroep.nl

Meer berichten