Na jaren zwoegen staan er nu mooie Jaren-30-huizen, gebouwd door de eigenaar zelf en naar eigen smaak.
Na jaren zwoegen staan er nu mooie Jaren-30-huizen, gebouwd door de eigenaar zelf en naar eigen smaak. (Foto: pr)

Tien jaar druk maken over Oranjeburgh

Waar eens honderden patiënten en dokters druk rondliepen staat nu een rustig en deftig wijkje. Sloop en opbouw van het voormalig gemeenteziekenhuis duurde ruim tien jaar. En kostte miljoenen meer omdat omwonenden liever geen vinexwijk voor de deur wilden. Actieve bewoners begonnen een actie-comité. Met succes. Er kwam geen hoogbouw, maar stukken grond waar iedereen zijn eigen droomwoning op kon bouwen.

Door Frank Willemse

Schiedam - Gek genoeg weten de meeste bewoners van de Ziekenhuisbuurt wel hoeveel werk en tegensputteren er nodig was om de wijk zo te bouwen. De bewoners profiteren van de vele uren overleg en ruzies die nodig waren om een plan van de gemeente naar hun wensen uit te voeren. Nu profiteren niet alleen de bewoners en de wijk, maar eigenlijk heel Schiedam van de nieuwbouw op een prachtige plek vlakbij het centrum. Want tien jaar geleden wilde de gemeente eigenlijk alleen een nieuwbouwwijk met flats en eenvormige huizen. Zoveel mogelijk (300) en uitbesteed aan een projectontwikkelaar.

Na jaren zwoegen staan er nu mooie Jaren-30-huizen, gebouwd door de eigenaar zelf en naar eigen smaak. Meest villa's die soms door een architect en soms bijna standaard zijn ontworpen. Maar ook drie rijtjes geschakelde woningen en een enkel appartementsgebouw. ''Heel anders dan toen in 2008 de slopershamer viel op het immense ziekenhuisgebouw en de omwonenden zich zorgen gingen maken over wat er voor hun deur gebouwd moest worden'', weet Daan Huisman nog.

In plaats van in drie jaar een wijk uit de grond stampen, wat Schiedam voor ogen had, werden de omwonenden wakker en gingen ze in protest tegen overhaaste beslissingen. ''We hebben vier wethouders versleten en vele ambtenaren, alleen maar om de wijk met laagbouw en passend in de omgeving te krijgen.'' Belangrijkste punt was: geen grote machtige bouwer er op los laten. Eigen grond en zelf beslissen hoe je huis er uit gaat zien.

Tien jaar later oogt initiatiefnemer Daan Huisman tevreden maar moe van tien jaar lang actie voeren. Alles ging ongeveer fout: asbest bij de sloop, het bouwrijp maken met grondwater en de moeizame verkoop van de eerste eigen grond. ''Het heeft ons honderden uren overleg gekost om de gemeente, sloper en plannen zo te krijgen dat er een buurt passend bij de omgeving zou komen. In plaats van een galerijflat aan de BK-laan staan er nu rustige villa's en een luxe appartementengebouw. En wie er rondloopt ziet een verscheidenheid aan bouwstijlen van klassieke villa's tot moderne witte die toch kenmerken hebben van de jaren 30. ''Mooi of lelijk; daar gaat het niet om. Wél dat Schiedam een mooie wijk erbij heeft zonder kant en klare standaardwoningen.''

Is het de moeite waard geweest? ''Ja, wij van de eerste werkgroep hebben er als buren een mooie wijk bijgekregen. Ik geef het project een 7,5!", aldus Annemiek Sour, Anneke van de Water en Daan Huisman.

Meer berichten