Foto:

Afscheidscadeau van een boekverkoper

door Frank Willemse

Bijna veertig jaar staat Ruud Aret in de boekwinkel. Van leerling-boekverkoper klom hij op tot een zelfstandig ondernemer die met leesavonden en verkoop op manifestaties altijd wel ergens in Schiedam te vinden was. 'Hun' Post Scriptum gaat door, maar Ruud en zijn vrouw Anja nemen afscheid.

SCHIEDAM - Is dat nou niet saai? Veertig jaar lang werken in een boekhandel, de winkel die een beetje stoffig imago heeft? ''Nee, antwoord ik dan. Boekhandelaartje spelen verveelt nooit. Elke dag verrassingen, onverwachte bezoekers, opdringerige vertegenwoordigers, in de winkel schijtende viervoeters. Of iemand die flauwvalt. En soms de aanhouding van een dief. Nooit één dag hetzelfde.''
Met opgewektheid vertelt Ruud Aret over zijn 40-jarig bestaan als boekverkoper. Frappant detail: als kleine jongen had hij geen idéé wat hij wilde worden. Journalist, voetballer, verkoper of… Bij toeval rolde hij het boekenvak in. Eerst vanaf geboortegrond Rotterdam-Zuid maar al snel vertrok hij naar Schiedam-Noord om als filiaalchef de boekhandel daar uit te baten.

Veertig jaar boekverkoper zijn, levert een schat aan anekdotes en verhalen op. Al eerder schreef Aret 'Goed bezig', met grappige verhalen over zijn leven tussen de boeken. En nu dus een tweede boek dat als afscheid aan de klanten van Post Scriptum wordt weggegeven. 'Nou, dag dan' vol smakelijke verhalen over rare klanten ('Nietjes voor de perforator' of 'Jukeboxmuziek op CD') maar ook over zijn leven als kind op Zuid, de strenge Mulo of over Ruud als langharige soldaat. En later als zelfstandige ondernemer in de toen nieuwe wijk Schiedam-Noord.
Sinds hij er woont is Aret een echte Kethellapper geworden. Op fietsafstand van de winkel en als uitgever van boeken over oud-Kethel. Bovendien een organisator van literaire avonden, lunchpresentaties en signeersessies. Met bekende en minder bekende schrijvers die in de winkel voorlezen of geïnterviewd worden. Vaak schrijvers met nukken als overmatig drinken en verwardheid die vaak wat laat op komen dagen. Maar ook betoverende avonden waar de meester-auteur het publiek moeiteloos inpakte met verhalen en gedachten. Daarover schrijft Aret boeiend en grappig. Verhalen die een kijkje geven in de dagelijkse beslommeringen van de boekenwinkel met leuke en bijzondere klanten.

Gaat er veel veranderen? ''Nee'', want Ruud Aret heeft het volste vertrouwen in 'kroonprins en toeverlaat' Gerben de Bruijn. Hij werkt alweer 15 jaar bij Post Scriptum en gaat de boekwinkel voortzetten. Een boekhandel met status en allure in het cultuurarme deel van Schiedam. Hoewel hij zijn beslissing om te stoppen al in 2017 nam, valt het hem toch zwaar. Weg is straks de dagelijkse tocht met vrouw Anja naar de winkel, weg de contacten en boeken. Maar eerst gaat het echtpaar lekker op vakantie naar Griekenland. En dan? Voorlopig hebben ze het nog druk zat in deze decembermaand, waar het boek nog steeds het favoriete cadeautje met de feestdagen blijkt te zijn.

..

Meer berichten