Foto: Jeroen Arians

Screen huurders

Als je te goeder trouw je huis verhuurt, is het laatste wat je wilt dat je ineens met een criminele huurder wordt geconfronteerd. Niemand wil dat zijn huis in een drugspand verandert of wordt gebruikt voor andere criminele activiteiten. Het is nu lastig voor verhuurders om criminele intenties of antecedenten te herkennen. Bijvoorbeeld de productie van drugs of de opslag van wapens of munitie. Daarom wil ik dat particuliere eigenaren van onroerend goed huurders kunnen screenen op een crimineel verleden, zodat kan worden voorkomen dat straten en buurten door criminelen worden geïnfiltreerd.

Het landelijk bureau Bibob screent in opdracht van de overheid de integriteit van bedrijven of personen. Zo weet de overheid of het verantwoord is om een bedrijf een vergunning te verlenen. Als blijkt dat het bedrijf in feite een dekmantel is voor criminele activiteiten, kan een vergunning worden geweigerd. Maar, de overheid heeft zo alleen grip op activiteiten waarvoor een vergunning moet worden afgegeven of bijvoorbeeld een subsidie wordt verleend.

Wat mij betreft wordt een dergelijke screening ook mogelijk voor particuliere eigenaren. Zo kunnen zij voorkomen dat hun pand bij verhuur of doorverkoop in handen van criminelen terecht komt. Zo maken we wijken veiliger en maken we het criminelen steeds moeilijker om hun geld te verdienen.

Foort van Oosten is inwoner van Schiedam, oud-wethouder van Schiedam en sinds een aantal jaar Tweede Kamerlid voor de VVD in Den Haag.

Meer berichten