Foto:

Nieuwkomers voor 't eerst naar de tandarts

door Frank Willemse

Op de Wereldschool leren de kinderen de Nederlandse taal en cultuur zodra ze hier aankomen. Maar ook les in persoonlijke hygiëne is belangrijk voor de vaak verwaarloosde en getraumatiseerde kinderen die moeten integreren. Veel kinderen van nieuwkomers hebben zelfs nog nooit een tandenborstel gezien. Laat staan een tandarts. De directeur heeft de oplossing gevonden; een gratis tandarts waar de kinderen met een busje naartoe kunnen.

SCHIEDAM - Elk jaar krijgt de Wereldschool er zo'n 90 kinderen bij. Die moeten in een jaar leren hoe het er in Nederland aan toe gaat. Dus leren ze de taal en gebruiken uit het Westen. Vorige maand was er 'De week van het gebit' waar kinderen geleerd werd hoe goed te poetsen en naar de tandarts te gaan. Dat geldt ook voor de nieuwkomers die als vluchteling naar Schiedam komen. Van de nieuwe leerlingen bleek een derde nog nooit een tandarts te hebben gezien. Directeur Dennis de Rouw zocht en vond een stichting die de kinderen gratis behandelt. JVT Mondzorg voor Kids in Rotterdam haalt de kinderen zelfs met een busje op.

Actief zoeken

''Een hele ervaring voor kinderen die uit oorlogsituaties of arme gebieden komen en die op onze wereldschool tot rust kunnen komen'', volgens het schoolhoofd. "Wij als bijzondere school hebben niet alleen de taak om ze taalles te geven maar ook zorg voor huisvesting, gezondheid en veiligheid bij te brengen waar vaak andere instanties een rol bij spelen. Hier komen gezondheid en educatie samen en zo ben ik actief gaan zoeken naar een oplossing. Dat zouden meer scholen moeten doen!'' Zelf heeft de directeur alvast tandenborstels en tandpasta gekocht en uitgedeeld aan de leerlingen.

Tandenfee

De non-profit-organisatie JVT Mondzorg heeft praktijken in meerdere grote steden zoals twee in Rotterdam Ze zijn erin gespecialiseerd om op een kindvriendelijke manier de tanden en kiezen na te kijken. Een verdoving heet slaapdruppels en met de tandenfee leren de kinderen spelenderwijs goede mondverzorging. Zo krijgen ze tips over goed poetsen en minder suikerzoete frisdrankjes. In deze regio heeft Mondzorg voor kids bovendien een haal- en brengservice die de kinderen samen - en dus met minder angst – ophaalt en brengt naar de tandartspraktijk op de Beukelsdijk. En dat voortaan elk half jaar. De verzekering en overheid betaalt zodat iedereen in Nederland tot 18 jaar gratis naar de tandarts kan.

Meer berichten