Met een goed gevulde maag en een hoofd vol goede ideeen gingen de senioren na afloop naar huis.
Met een goed gevulde maag en een hoofd vol goede ideeen gingen de senioren na afloop naar huis. (Foto: )

Wijkagent kookt voor ouderen

door Frank Willemse

Gezellig samen eten en tegelijkertijd als thuiswonende oudere tips krijgen hoe je veilig kunt leven. Met dat doel organiseert stichting J&S een avondje voor senioren in de Gorzen. De wijkagent kookt en geeft na afloop handige tips om veilig de oude dag veilig door te brengen. Soms heel simpel, zoals een kettinkje op de voordeur en veilig pinnen en internetten.

Schiedam - Een gratis maaltijd bereid door de politie. Dat kregen de dertigtal ouderen uit de Gorzen aangeboden door wijkagente Marijke van Impelen. Die stond in de keuken, samen met de vrijwilligers van J&S. Het was de maandelijkse maaltijd die bedoeld is om ouderen met elkaar in contact te brengen. Dit keer ouderwetse stamppot met worst, spekkies en jus voor in het kuiltje. Zo lekker dat het de praatgrage senioren zelfs even de mond snoerde.

''Voorkomen is beter dan genezen'', houdt wijkagente Marijke haar gasten voor. Ze vraagt wat je moet doen als een vreemde aanbelt. ''Nooit de deur wijd open maken'', waarschuwt ze. ''Maar gebruik de kierstandhouder en kijk of de aanbeller wel 'goed volk' is.'' Zo'n kettinkje is handig tegen mensen die met een babbeltruc de vaak goedgelovige en alleenstaande ouderen willen oplichten. ''En bel bij onraad altijd de politie'', houdt zij haar gasten voor. Simpele praktische tips om het leven en de straat veiliger te maken.

De bejaardenhuizen sluiten en ouderen moeten langer thuis blijven wonen. ''Niks erg, zo lang ik lekker in de Gorzen kan blijven'', is het gezamenlijke antwoord van de meest oudere dames. ''De Gorzen is een sociale en veilige wijk'', vertelt de wijkagente. Maar is het ook veilig genoeg? Daar gaat het tijdens de discussie die volgt over. En de senioren vertellen elkaar wat ze wel en niet doen. Natuuurlijk ga je niet 's nachts over straat en gaat de voordeur stevig op slot. Maar er zijn ook klachten dat de pinautomaat wel erg ver weg is en dat de bus zo weinig rijdt.

Als senior moet je wel 'bij de tijd blijven'. Hoe kan je veilig pinnen? En hoe ga je om met de computer of telefoon? En waarom niet ingaan op die e-mail dat je een prijs gewonnen hebt. Het zijn vaak verkooppraatjes en babbeltrucs om achter je pincode te komen. Geldzaken veranderen snel door elektronisch betalen en voor weinig cashgeld ga je nog naar de pinautomaat. ''Accepteer dan nooit hulp bij pinnen en doe dat het liefst in een winkel. En heb je dat nichtje of die vertrouwenspersoon die bij ziekte de financiën regelen?'' Allemaal tips en trucs om te voorkomen dat ouderen zich onveilig voelen.

De avond is een initiatief van de vrijwilligers van Jeugd en Senioren (J&S) die met deze gratis avonden de wijk leefbaar houden. Ook voor ouderen. Wethouder Van Aaken (ook uit de Gorzen) prees Mieke Wigman en haar vrijwilligers als 'ogen en oren' van de wijk. Zij informeren politie en instanties over mogelijk onveilige toestanden. Met een gevulde maag en een folder over veiligheid gaan de ouderen na afloop naar huis met tips om het zelfstandig wonen een stuk rustgevender te maken.

Meer berichten