Het ging toch weer kriebelen bij Chiel Wilbrink (74). Hij tekende weer heel wat verhalen op in 'Plaatboeven en boevenvangers'.
Het ging toch weer kriebelen bij Chiel Wilbrink (74). Hij tekende weer heel wat verhalen op in 'Plaatboeven en boevenvangers'. (Foto: )

Plaatboeven en boevenvangers

door Frank Willemse

Als je 35 jaar bij de Schiedamse politie hebt gewerkt kun je wel wat vertellen over gekke, leuke, maar ook trieste voorvallen. Oud-rechercheur Chiel Wilbrink beschrijft ze in zijn nieuwe, alweer vierde boek. Hij deed speurwerk naar deze vergeten verhalen. ''De Schiedamse politie vertelt'', een spannend boek waar menig lezer van zal smullen.

SCHIEDAM - Het begon toch weer te kriebelen bij de schrijver. Chiel Wilbrink (74) dacht na zijn eerdere boeken over het Schiedamse politiekorps wel uitgeschreven te zijn. Maar dat bleek een vergissing. In zijn werkboekjes vond hij weer zoveel leuke en onopgeloste verhalen dat hij bij zijn oud-collega's besloot te informeren. Stuk voor stuk interviewde hij de hoofdpersonen van vroeger en haalt daarbij sappige details naar boven. Zoals de dronken man die met een lama op het politiebureau verscheen. Met foto en al zie je 'm en lees je hoe ze het dier thuis moesten brengen.

Heel wat minder grappig is het emotionele verhaal 'Auto met inzittenden te water' waarbij twee inzittenden om het leven kwamen, maar de moeder en kinderen dit konden navertellen. Na 25 jaar wist Wilbrink die hoofdpersonen te achterhalen. Ze vertellen over het noodlottige ongeval waarbij de auto in het water van de Nieuwe Haven terecht kwam.

Ruim veertig verhalen heeft Wilbrink uitgezocht en verzameld. Mooi geschreven en met foto's uit het archief en uitgegeven door het Fonds Historisch Publicaties Schiedam. Veelal smeuïge verhalen over situaties waar een gewone Schiedamse diender in terecht kan komen. Zoals een lijk in de koelkast, een mislukte overval of een opstootje op straat dat uit de hand loopt.

Ronduit hilarisch het verhaal over valse geldbiljetten, gebruikt als reclame voor de platenhoes van de populaire popgroep de Amazing Stroopwafels. De Schiedamse kunstenaar Harr Wiegman maakt de briefjes van duizend gulden na en ze werden gedrukt. In plaats van ze later te vernietigen hield een leerling-drukker enkele, duidelijke valse exemplaren achter. Die hij vervolgens als grap aan vrienden gaf. Eén van hen betaalde met zo'n vals biljet 'een snol op Katendrecht' die snel werd opgepakt door de politie. En zo stonden Schiedamse rechercheurs op de stoep bij zanger Willem van de Kerkhof en kunstenaar Wiegman.

Hilarische en emotionele verhalen die dankzij het speurwerk van de oud-rechercheur weer opgerakeld worden. Vrijdag 23 november wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan districtchef van politie Taric Topcu. Om 16.00 uur in boekhandel Post Scriptum.

Karin Moerman - van der Knaap <karin.moerman@persgroep.nl>11:42 (6 minuten geleden)

aan f.willemse

k heb m!!

Op di 20 nov. 2018 om 11:40 schreef Frank Willemse <f.willemse@caiway.nl>:


--

Karin Moerman - van der Knaap
Content Coördinator regio West

06 - 2929 9696

karin.moerman@persgroep.nl

Meer berichten