Foto: Foto:

Zwartepieten, ho maar!

Op het bureau van de 33e president van Amerika (1945-1953) stond een onopvallend bordje met de tekst 'The buck stops here'. Het behoorde toe aan Harry S. Truman. Hij had er een hekel aan wanneer de schuldvraag werd doorgeschoven naar een ander (to pass the buck). Voor gemaakte keuzes en genomen beslissingen dient verantwoording te worden afgelegd door de persoon die erover gaat.

De viering van een kinderfeest komt steeds dichterbij en het zwartepiet toespelen is helaas weer volop bezig. Op het eerste gezicht volwassen mensen geven elkaar voortdurend de schuld, terwijl er belangrijkere maatschappelijke kwesties zijn om ons druk over te maken. Ons aller regering kijkt vanaf de kade stilzwijgend toe hoe het geliefde gezelschapsspel zwartepieten als voorzien extra, niet mooi ingepakt cadeau rond pakjesboot 12 passeert.

Sommige klanten op een advocatenkantoor zijn van het type 'I want it and I want it now'. De kwestie die voorligt moet gisteren in plaats van vandaag zijn opgelost. Wanneer zoiets zich voordoet, kan ik er vrij slecht tegen wanneer dergelijke klanten de schuld van een probleem overduidelijk alleen bij de wederpartij zoeken en niet ook voor een klein gedeelte bij zichzelf. Er zijn namelijk vrijwel altijd een paar essentiële momenten in een dossier aan te wijzen waarop in een voorfase anders of tactischer had kunnen worden gereageerd.

Een advocaat is dominus litis. Dat wil zeggen, aan de hand van alle beschikbare stukken en informatie wordt een eigen professionele afweging gemaakt die op onderdelen kan afwijken van de uitgesproken mening van een klant. Als advocaat in zijn geheel vereenzelvigen met wat een klant wil, dat is niet de bedoeling. Met een open houding en opstelling richting een wederpartij wordt vaak eerder een passende oplossing bereikt. Als advocaat zetten we de schoen van een klant graag neer op een in goed overleg maar zelf uitgekozen geschikte plek naast de schoorsteen!

Reacties ? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten