Wethouder Jeroen Ooijevaar overhandigt de Gouden kliko aan Team René en de Buurtvrouw tijdens de afsluiting van de Afval the Challnge 'Oktober afvalmaand'
Wethouder Jeroen Ooijevaar overhandigt de Gouden kliko aan Team René en de Buurtvrouw tijdens de afsluiting van de Afval the Challnge 'Oktober afvalmaand' (Foto: Laura Vrieswijk)

Gouden kliko voor Team René en de Buurtvrouw

De maand oktober stond in Schiedam in het teken van ‘Samen naar minder afval’. Schiedammers hebben laten zien hoe zij zich inzetten voor een beter milieu door afval te voorkomen en inspireerden stadsgenoten met ludieke acties om mee te doen.
Donderdag 8 november werd de ‘Oktober afvalmaand’ afgesloten met Afval the Challenge feest voor alle deelnemers in de Kansenfabriek in Nieuwland. Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Gouden kliko, een stimuleringsprijs voor Schiedammers die niet alleen zelf bewust met afval omgaan, maar daarnaast andere bewoners inspireren en betrekken bij hun acties voor een beter milieu en minder afval. Het team van René en de Buurtvrouw sleepte de prijs in de wacht. Dit enthousiaste team uit Schiedam West mag zich vanaf nu ‘Afvalambassadeur 2018’ noemen.

Over de wedstrijd

Het was tot het laatste moment spannend aan wie wethouder Jeroen Ooijevaar de prijs zou overhandigen. Team René had afgelopen weken grote concurrentie van de andere vier finalistenteams: Laysha en Etje, Ine en Mart, Vera, Britt en Tana en niet te vergeten Jetta en Natasha (ook wel bekend als: De meiden van Oost). Ook zij lieten zien waarom ze afvalambassadeurs zijn. Allemaal wisten ze bovendien een grote groep Schiedammers te inspireren om mee te doen aan de uitdaging om het afval in de stad met elkaar te verminderen. Zo werden er kliekjesrecepten uitgewisseld om voedselverspilling tegen te gaan en werden er filmpjes en tips gedeeld om thuis cosmetica of schoonmaakmiddelen te maken. Ook organiseerden de finalisten opruimacties in de wijk en kregen ze grote groepen bij elkaar om samen te ploggen, suppen en de haven schoon te maken. Met al deze acties verdienden ze punten. Het team die de meeste punten wist te behalen, won.

Benieuwd naar de tips en adviezen van de finalisten? Ze zijn voor iedereen terug te vinden op de Afval the Challenge facebookpagina.

Samen naar minder afval

De wedstrijd om de Gouden kliko was slechts een van de activiteiten van de ‘Oktober afvalmaand’. Tijdens het feest in de Kansenfabriek werden ook de resultaten van Afval the Game intens in Nieuwland bekendgemaakt. Ook werd de pilot met wasbare luiers afgesloten.

De ‘Oktober afvalmaand’ is onderdeel van Afval the Challenge, een initiatief van de gemeente Schiedam in samenwerking met Irado en de Kleine Ambassade. Doel van alle Afval the Challenge activiteiten is om bewoners nog meer te betrekken bij de afvalambitie die we in Schiedam zijn aangegaan: de hoeveelheid restafval per Schiedammer per jaar terugbrengen naar 160 kilo in 2020 met als doel de belasting van ons milieu zoveel mogelijk te beperken.

Meer berichten