Foto: Foto:

Heilige huisjes

In de winter van 1395 brak een 15-jarig meisje uit Schiedam een rib bij het schaatsen. Zo van genezen, dacht iedereen, maar dat verliep anders. Het meisje genaamd Liduina kreeg allerlei vervelende complicaties en bracht ruim 30 jaar door in bed waar ze verschillende visioenen kreeg. Dokters wisten zich geen raad. Ze at en dronk niets meer, behalve de hostie.

Liduina is de beschermheilige van Schiedam geworden, o.a. nadat een grote brand precies was gestopt bij de straat waar zij woonde. Dankzij haar zouden er in WO II geen bommen zijn gevallen op het centrum. Sinds oktober 2018 is Liduina alsnog postuum in het ziekenhuis beland. Dankzij een geschenk van de basiliek staat zij als bronzen beeldje in het Franciscus Vlietland. Als ze dat had geweten …

Advocaten zijn niet heilig en staan veel dichter bij de man of vrouw in de straat dan menigeen denkt. Ook wij schieten wel eens uit onze slof of maken een misser. Bij de beëdiging als advocaat wordt verplicht respect en waardering voor de rechterlijke macht beloofd. Dat is nuttig en raadzaam. Hetzelfde zouden we andersom mogen verwachten bij de beëdiging van rechters, maar opmerkelijk genoeg hoeft dit niet.

Bijna iedere rechter heeft oog en begrip voor de positie van een advocaat. Het behartigen van de belangen van een procespartij. Gelukkig maar. Hier en daar zijn er echter helaas nog steeds rechters die denken ver boven een ieder te staan en die zich precies zo gedragen. Het gebeurt dan wel eens dat een klant of een gemachtigde met botte en/of ongefundeerde opmerkingen letterlijk de mond wordt gesnoerd. Zonde en onnodig.

Positief gedacht. Het heilige huisje van de rechter bestaat ook niet. Het zijn, net als u en mij, mensen met nukken en grillen. Soms rinkelt er tijdens een zitting bijvoorbeeld alleen een mobiele telefoon van een rechter en met een verkeerd en humeurig been uit bed stappen komt zelfs in deze kringen voor !

Reacties ? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten