De vertegenwoordigers van Sichuan met Minke de Jong en Roel van Tongeren.
De vertegenwoordigers van Sichuan met Minke de Jong en Roel van Tongeren. (Foto: )

Buitenland laat zich door ons inspireren

door Kor Kegel

De Chinese provincie Sichuan (87 miljoen inwoners) wil duizenden verpleeghuizen uit de grond stampen. En hoe begin je zo'n proces? Door in Schiedam te kijken hoe het moet. Een zware Chinese delegatie was vrijdag in Frankeland aan de Sint Liduinastraat om zich te laten inspireren.

Schiedam - De delegatie bestond uit toplieden uit de gezondheidszorg in Sichuan, te vergelijken met ons ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat ze naar Schiedam kwamen, is omdat het ook in het buitenland begint op te vallen dat de Frankelandgroep zich in Nederland op tal van punten onderscheidt. Beste Werkgever van Nederland en dus zeker in de Nederlandse Zorg. Meest cliëntvriendelijke zorginstelling. Gouden Keurmerken voor alle vijf locaties en de thuiszorg. Genomineerd voor het Beste Menu in de Zorg. Enzovoorts.
De Chinezen waren op het spoor van Frankeland gezet door de Erasmus Universiteit
Rotterdam en de Nederlandse rijksoverheid. In juli ontving Frankeland een Japanse delegatie die de hoge score van de Frankelandgroep op de ZorgkaartNederland had gezien en deze 'top of the bill' met eigen ogen wilde aanschouwen. De Japanse delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (met name robotica), zorgorganisaties en fysiotherapie. De Japanners werden bijgepraat over het zorgstelsel in Nederland en de eigenzinnige visie van de Frankelandgroep hierop, vooral ook waar het de 'warme' zorg betreft. De bewoner staat centraal – dat is fundamenteel in de visie van de Frankelandgroep. De Japanners kregen een positief gevoel over hoe het óók kan!
Vrijdag was het met de Chinese delegatie niet anders. Minke de Jong en Roel van Tongeren, directeuren zorg van de Frankelandgroep, gaven inzicht op de samenhang tussen ouderenzorg, welzijnsvoorzieningen en wijkbinding en kregen er
de handen voor op elkaar. En niet alleen dat. Ze kregen porseleinen bordjes met afgebeelde reuzenpanda's, want Sichuan is de enige provincie in China waar de beschermde reuzenpanda nog voorkomt.
En onlangs kwam er ook nog een verzoek op tafel van de Finse tak van KPMG, internationaal vermaard als accountants- en adviesorganisatie. Een delegatie van 28 Finnen komt morgen (donderdag) om kennis op te doen hoe je verpleeghuiszorg, revalidatie, behandeling, beschermd wonen, welzijn, ontspanning en sport onder één dak kunt samenbrengen én betalen plus dat je voor een goede sfeer kunt zorgen. De Frankelandgroep geldt daarmee als een stevig visitekaartje van Schiedam.

Meer berichten