Foto: Frank Willemse

Winkels met een lange familietraditie bij HVS

door Frank Willemse

Schiedam - Schiedam kent oude, grote bedrijven die door één familie werden gedreven als Nolet, Notaris, Gusto en Wilton Fijenoord. Minder bekend en nog steeds in bedrijf, zijn oude winkelierfamilies als Engering, Hosman, Verkade of Rosa. Met een kleine tentoonstelling eert de Historische Vereniging deze oude Schiedamse middenstand. Tot de jaren zestig is het gebruikelijk dat de oudste zoon of dochter de winkel van pa en ma overneemt, omdat kinderen later steeds vaker hun eigen keuzes gaan maken sluiten familiebedrijven dan steeds meer.

Nou eens een keer niet wéér de familie Nolet, Van der Tuin (Wenneker) of Smulders (Gusto) die in het zonnetje staan met een terugblik op hun roemrijke geschiedenis. Nee, dit keer juist middenstandsfamilies die al meer dan een eeuw in Schiedam wonen en werken.
Een mooie keuze van onze historische vereniging om die vaak grote en oude families met hun geschiedenis te laten zien. In de vitrines foto's, werktuigen en oude pronkstukken uit de winkels en hun arbeidzaam leven.

Zoals de ondernemersfamilie Engering die al in 1834 een winkel in ijzerwaren begon. Een ware dynastie van Engeringen volgde met dezelfde naam en voornaam. Zoals over- overgrootvader Stef (-hanes) Engering die al in 1834 op de Hoogstraat zijn ijzerhandel startte. Die winkel sloot daar in 1966 maar andere familie Theo (- doris) startte in 1931 zijn ijzerwarenwinkel in (toen) nieuwbouwwijk Schiedam West. Daar op het Rubensplein huist nog steeds de winkel in ijzerwaren, gereedschappen en huishoudelijke artikelen.
Drie generaties later staat Peter Engering (Peter) achter de toonbank voor wie net dat schroefje zoekt, die boormachine of een sleutel. Iedereen kan daar terecht voor kundig advies.

Een dynastie Engeringen met naast een hoofdvestiging op het Rubensplein zes ijzerwinkels van de zonen. Naast het Rubensplein, op de Parkweg, Wibautplein, Hof van Spaland, Troelstralaan tot aan Capelle en Den Bosch toe. Een hele familie in de ijzerhandel en allemaal met ondernemersbloed door de aderen stromend. Bij de opening van de tentoonstelling mocht dan ook kleinzoon Dries Engering de vitrines openen. Waarin oude foto's, oorkondes en de oude sleutelmachine van Jowil waarop je de zoekgeraakte sleutel kon namaken.

Verkade

Een andere oude middenstandsfamilie is juwelier C. Verkade op de Hoogstraat. Nog steeds 'ín de familie' met nu Olivier aan het stuur. Helaas kon huidige eigenaar niet bij de opening aanwezig zijn, simpelweg: ''Omdat het op zaterdagmiddag is en de winkel dan open is.'' Typisch winkeliersgedrag: altijd paraat en nooit 'nee' zeggen tegen de klanten. Een vierde generatie die het vak van juwelier en goudsmid is ingerold. Dat begon bij overgrootvader Cornelis of Kees Verkade eerst op de Broersvest en sinds 1912 op de Hoogstraat. Als gediplomeerd juwelier met zoon Cor Verkade die de zaak voortzette en een bekende Schiedammer werd mét elegante vlinderstrik. ''Mijn opa was flamboyant, een echte gentlemen'', vertelt kleinzoon Olivier. Nog steeds een klassiek familiebedrijf waar ambacht en kunde bovenaan staat. Een witte raaf; waar Schiedam eens een tiental juweliers telde.

Wanneer en waar?

De tentoonstelling over de Schiedamse familiebedrijven is te zien in de winkel van de Historische Vereniging Schiedam, Hoogstraat 74. Een tentoonstelling over vier oude en bekende Schiedamse winkelier-families, Rietkerken, Verkade, Hosman en Engering, die mooi aansluit bij de familie-tentoonstelling in het museum.

Meer berichten