Artist Impression van vier sterrenhotel De Veste van architectenbureau Actually Design.
Artist Impression van vier sterrenhotel De Veste van architectenbureau Actually Design. (Foto: )

'Schiedam verdient glazen hoteltoren'

door Frank Willemse

Schiedam - Je kunt niet langer vrij parkeren naast Euroscoop. De gemeente gaat er hekken neerzetten en de politie bekeurt er voortaan, want het terrein is gereserveerd voor een vier sterrenhotel dat het hoogste gebouw van Schiedam moet worden. Hoe staat het met de ambitieuze bouwplannen? De architecte: 'Schiedam verdient een glazen toren op die mooie plek.'

Vanaf de 19e etage wordt het uitzicht overweldigend. Op ruim 65 meter hoogte kun je straks de Rotterdamse haven en de hoogbouw in het centrum zien. Erachter de polder en recht voor je neus de oude binnenstad van Schiedam. Een skyscraper die het overigens foeilelijke Stadskantoor ruim overtreft.
Schiedam en hoogbouw, gaat dat wel samen? ''Juist wel!'', volgens de nieuwe wethouder Fahid Minhas die plannen heeft voor hoogbouw op Schieveste omdat Schiedam geen bouwgrond heeft voor nieuwe woningen. Daarom gaat de stad 'de lucht in'. Achter Station Schiedam Centrum moet een klein Manhattan (New York) ontstaan met 100 meter hoge woontorens.

Precies passend bij deze ambitieuze plannen is het Schiehotel dat al langer gepland staat naast Leisure Centrum Euroscoop. De bouwkavel is gereserveerd maar de plannen moeten een lange weg afleggen. Pas als de heipalen in de grond zitten, gaat de bouw door. Dat is de stelregel bij vele ambitieuze bouwplannen die jaarlijks het licht zien. Niet volgens architect Sholeh Mohtashem van Actually Design die samen met investeerders het plan van de grond gaat krijgen. ''Voor 200% ben ik er zeker van dat dit vier sterrenhotel er komt'', zegt zij vastberaden. ''Nee, niet volgend jaar maar op 21-1-21'', lacht zij. Een magische datum waarop de glazen wolkenkrabber er moet staan.

Luxe accenten

Het gebouw is een luxe glazen toren van 16800 m2 en 19 etages hoog. Met luxe accenten en services als restaurant, skybar en penthouses voor lang en kort verblijf. Het hotel richt zich op bezoekers aan de Randstad op een A-locatie tussen Rotterdam en Den Haag.
Het ontwerp met nieuwe bouwtechnieken en aandacht voor duurzaamheid zal volgend jaar meedingen tijdens een ontwerpwedstrijd. De glazen woontoren gaat zo'n 32 miljoen euro kosten en wordt voorlopig Schiehotel 'De Veste' genoemd. Met de komst van Euroscoop een jaar geleden krijgt het gebied een uitgaansuiterlijk met onder andere gamecentrum, verschillende restaurants en talloze bioscoopzalen.

Meer berichten