Foto: Foto:

Pro Deo tegen wil en dank

Er is helemaal niets mis mee wanneer klanten bij het eerste bezoek op ons kantoor
zenuwachtig zijn. Dat is normaal en gezond. Het zal nooit echt fijn zijn om een gedeelte van privé- of zakenleven prijs te moeten geven aan een, op dat moment nog onbekende, buitenstaander. Dan is het in ieder geval goed om te weten dat een advocaat een geheimhoudingsplicht heeft.
Het wordt pas vervelender wanneer nerveuze klanten, al dan niet onbedoeld en ongewild, een sterke en doordringende walm van zweet- of lijflucht met zich meedragen. Gelukkig komt dat zelden voor en zijn de meeste klanten ook pro deo(dorant). Juridisch geldt gevoelsmatig precies het tegenovergestelde.
Pro deo betekent letterlijk dat het werk `voor God` of `tegen een beloning van God´ (bijna) gratis wordt verricht. Maar al te vaak zonder nadenken gebruikt door collega-advocaten, klanten en rechters. Tot voor kort stoorde het me wanneer iemand deze term zomaar gebruikte. Vrijwel gratis werken, behalve bij vrijwilligerswerk, zou eigenlijk niet moeten mogen.
Toch wordt er nog steeds door de overheid van uit gegaan dat sociale advocaten het door dezelfde overheid aan klanten opgelegde bedrag aan wettelijke eigen bijdrage rechtshulp zelf zonder al teveel tijd, moeite en aandacht weten te innen bij de klant. Dit ongeacht de hoogte ervan (minimaal 143,- tot maximaal 770,-). Was het maar waar !
Pas na afronding dossier ontvangt de advocaat een bescheiden, vast bedrag van de overheid. Het genoemde bedrag aan wettelijke eigen bijdrage rechtshulp gaat hier vervolgens vanaf. Hoeveel uren de advocaat heeft besteed om tot een oplossing voor de klant te komen, dat speelt geen rol.
Eerlijk gezegd nooit gedacht dat gebruik van pro deo alsnog perfect zou aansluiten bij de realiteit. Het is zover. Op verjaardagen en bij andere gelegenheden zal ik er vol trots tegen wil en dank voor uit komen en dat hoop ik nog heel lang met evenveel plezier en inzet te kunnen blijven doen !
Reacties? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten