Foto: Dick_Renses

Joop Polder zit eerst in zijn stadsgezichten

SCHIEDAM – Op veel schilderijen van Joop Polder komt een stoel voor. De kunstschilder wekt de suggestie dat hij er gezeten heeft, de omgeving in zich opnam en opstond om het in verf vast te leggen. Er 'rijdt' ook vaak een tram op zijn doeken. Zoals Joop Polder een tram schildert, is het een statig vervoermiddel. Dat wordt geaccentueerd door de rust in zijn stadsgezichten. De tram is de enige 'beweging' temidden van gebouwen, zeezichten
en duinlandschappen. Eigenlijk staat de tram voor mensen die komen en gaan, maar in het werk van Joop Polder zul je de hectiek van de stedelijke samenleving niet zien. Hij kiest voor een droomwereld die veiligheid uitstraalt. Ook alsof de warmte van jeugdherinneringen nog altijd aanwezig is. Je kunt in elk schilderij zien dat architectuur een voorname inspiratiebron is.
Joop Polder schildert mooie villa's, stations en paleizen. En vaak staat er dan die stoel – of passeert er een tram. Het is oorspronkelijk werk. De 79-jarige kunstenaar uit Den Haag heeft een kenmerkende eigen stijl. Schilderijen van Joop Polder bevinden zich in gerenommeerde collecties, waaronder die van koning Willem-Alexander, prinses Beatrix, het Gemeentemuseum Den Haag, collectie-Bronsgeest, collectie-Van Ketwich Verschuur en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Door Kor Kegel

Sinds afgelopen zaterdag is zijn werk in Schiedam te zien, eerst in het Stedelijk Museum Schiedam en vanaf woensdag 24 oktober bij Art Gallery Voûte aan de Grote Markt 39a. Daar is de expositie 'De ultieme droom' tot en met zondag 11 november te zien.
Joop Polder studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, aan de Academie van Schone Kunsten in Brussel en aan de Academie des Beaux Arts in Parijs. Met zijn zowel figuratieve als imaginaire stadsgezichten nam hij deel aan exposities in Miami en San Francisco, Parijs en Marseille, Dubai, Abu Dhabi, Qatar, Ibiza en Londen. Zijn eerste schilderij maakte hij op 4-jarige leeftijd. Ook dat zal in Schiedam worden tentoongesteld.

Bij Edwin Voûte is de expositie toegankelijk van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak. De schilderijen zijn te koop. 'De ultieme droom' is mede mogelijk gemaakt door Brasserie Stadhuis, SDAM, Swinckels en Dick Renses Fotografie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden