Er wordt gestreefd naar kwaliteit en maatwerk, zodat elke bewoner geniet van de dagelijkse maaltijden. Tegen aanvaardbare kosten, want dat was overigens ook een voorwaarde van Distrivers.
Er wordt gestreefd naar kwaliteit en maatwerk, zodat elke bewoner geniet van de dagelijkse maaltijden. Tegen aanvaardbare kosten, want dat was overigens ook een voorwaarde van Distrivers. (Foto: )

Beste Menu van de Zorg in Frankeland?

door Kor Kegel

Schiedam - De jury van de kookwedstrijd Beste Menu van de Zorg is vorige week in Frankeland komen proeven van een bijzonder driegangenmenu, waarmee de zorginstelling aan de Sint Liduinastraat zich had aangemeld. Een leuke uitdaging voor de Frankelandgroep, want het viel in dezelfde week als de audits voor het Prezo Keurmerk, een keurmerk dat zich richt op de kwaliteit en de prestaties in de zorg.

De jury van het Beste Menu doet ook zorginstellingen aan in Amsterdam,
Wormerveer, Almere, Lelystad en Gorinchem en beslist dan welke drie keukenteams in de finale komen. De hoofdprijs bestaat uit vijfduizend euro en de titel Beste Menu van de Zorg. De kookwedstrijd is een initiatief van Distrivers, dé voedingsmiddelenleverancier en maaltijdspecialist voor zorginstellingen in Nederland. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Campina en Bonduelle.
,,De maaltijd is voor veel bewoners het hoogtepunt van de dag,'' zegt Mirzet Mehmedagic, facilitiair manager van de Frankelandgroep. ,,Daarom zijn we continu bezig met het evalueren en aanpassen van onze culinaire systemen. Geen standaardmaaltijdverstrekking meer. Alles moet lekker zijn en vers. Daarbij geven we ouderen weer de regie over wat ze willen eten. Iedere bewoner moet zelf kunnen bepalen wat hij eet en hoeveel. Geen opgeschepte borden meer waar misschien te veel op ligt. De bewoners kunnen zelf opscheppen wat ze het lekkerst vinden. Het betreft hier mooi gekleurde dekschalen, waardoor de presentatie van de maaltijden ook erg in de smaak valt bij onze bewoners.''
,,Het is leuk om mee te doen aan de wedstrijd Beste Menu van de Zorg,'' zegt Eric van Reenen, hoofd voedingsdienst Frankeland. ,,Maar belangrijker is natuurlijk onze visie op maaltijden. Iedereen heeft recht op een gezonde en veilige maaltijd. Vooral het groeiend aantal ouderen en zij die leven met chronische aandoeningen, hebben een fundamenteel recht op voldoende en aangepaste, lekkere, gezonde voeding, die past bij hun culturele achtergrond en waarbij rekening wordt gehouden met smaakhandicaps.'' Of kauwproblemen. In de keuken van Frankeland worden vloeibare snacks gefabriceerd, die precies zo smaken als vaste snacks – en er zelfs naar ruiken. Een vloeibare broodmaaltijd bijvoorbeeld of vloeibare loempia.
De jury proefde vorige week één regulier gerecht, één gerecht zonder toegevoegd zout en één met een afwijkende consistentie (vloeibaar). Binnenkort wordt bekend welke zorginstellingen er met hun menu in de finale komen.

Meer berichten