Foto:

Frans Huisman tekent lééstekens

door Kor Kegel

Schiedam - Hij heeft zijn atelier opgeruimd en omgevormd tot tijdelijke galerie. Opgeruimd staat netjes. Maar Frans Huisman is nog een stapje verder gegaan. Hij heeft ook het bovenhuis leeggehaald en alle meubels ergens anders opgeslagen. In de woonkamer hangen nu zijn tekeningen, schilderijen en prints aan de muren. Op een tafel liggen schetsboeken met honderden tekeningen. Ernaast witte handschoentjes, voor wie de pagina's wil omslaan. Die situatie zal bestaan tot en met zondag 21 oktober, ,,maar omdat de tentoonstelling alleen op zaterdag en zondag te bezichtigen is, blijft de woning best leefbaar; we leven er omheen,'' grinnikt Frans Huisman.

Hij vertelt graag over zijn werk en hij kan dat ook goed. Vandaar de titel 'Narratives'. Verhalen. Frans Huisman heeft een enorme productie. Hij begint elke dag te tekenen, consciëntieus als een monnik, en stopt pas als hij zijn inspiratie vertaald ziet in een serie illustraties die bij elkaar een symbolentaal vormen. Frans Huisman heeft in de loop der jaren een zeer eigen handschrift ontwikkeld, waarin zijn 'letters' figuratieve afbeeldingen lijken. Hij raakte als student geneeskunde geïnteresseerd in anatomie. Zijn handschrift omschrijft lichamen en toch kun je het niet figuratief noemen.
De reeksen hiërogliefen vertellen samen een verhaal. Voor iedere waarnemer is dat verhaal anders en dat is het eigene aan beeldende kunst. De leestekens van Frans Huisman prikkelen de fantasie en nodigen uit tot het bedenken van verhalen. Een groot tweeluik als 'Multitude' kun je zien als een plattegrond met werelddelen, maar een ander ziet in de olie op canvas dansende gestalten.
De kunstwereld had al een poosje niet van Frans Huisman gehoord. Wel viel op de Open Expo in het Stedelijk Museum zijn 'Body of Glass' op, zo realistisch getekend en digitaal bewerkt dat de metallprint wel tweedimensionaal Venetiaans glas lijkt, melkglasachtig en immaterieel. ,,Ik vond het tijd worden om weer eens te laten zien wat ik de laatste jaren zoal gemaakt heb,'' zegt hij in zijn tijdelijke galerie aan de Lange Haven 77.
Het hoekpand met de Branderssteeg is eigenlijk een prachtige expositieruimte. De uit Nijmegen afkomstige kunstenaar (58) woont er inmiddels meer dan twintig jaar en voelt zich zeer verbonden met de Schie en de Lange Haven, vooral als het licht over het wateroppervlak speelt. Veel tekeningen hebben dat water- en lichtspel als onderwerp. Bijvoorbeeld het schilderij 'Moonlight' of de print op canvas 'Oog'.
Opvallend is hoe zijn tekentaal zich in allerlei materialen doorzet. Huisman 'tekent' ook met een acrylaatkitspuit. Daardoor ontstaan driedimensionale tekeningen, zoals de serie 'Don't eat the Yellow Snow', een verwijzing naar Frank Zappa. Of zijn serie objecten 'Sticks and Stones', gezaagd en gesneden uit beukenhout en Belgisch blauwsteen.

De prints zijn opgebouwd uit digitaal bewerkte tekeningen, zoals de metallprint 'Stardust Memory' Hierin laat Frans Huisman zien hoe atoomkernen ontstaan uit universele sterrenstof. De print 'Coelacanth' is een eerbetoon aan de coelacant, een levend fossiel dat bij Madagascar werd ontdekt.
Het werk van Frans Huisman laat zeer uiteenlopende onderwerpen en invalshoeken zien, maar ze hebben dat zeer authentieke handschrift gemeen waarmee de tekenaar zich onderscheidt. Tekenen is een avontuur.

'Narratives' is te zien op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, tot en met 21 oktober in het atelier van Frans Huisman, Lange Haven 77 in Schiedam.
Gewoon binnenlopen tijdens deze openingstijden.

Meer berichten