Joop Meijboom met de geteste fles Terschellingse jenever. Een zeventje waard!
Joop Meijboom met de geteste fles Terschellingse jenever. Een zeventje waard! (Foto: )

Fijnproever oordeelt over zestig jenevers

door Frank Willemse

Schiedam - Schiedammer Joop Meijboom (84) is een fijnproever. Samen met zijn schoonzoon heeft hij de afgelopen jaren wel zestig soorten jonge jenever geproefd, gewogen en beoordeeld. Elke maand blind een nieuwe fles. En dat voor de eretitel 'Joops Klare Ware' die zijn schoonzoon in een schriftje al vijf jaar bijhoudt. Welke connaisseur van jenever kan hem dat nazeggen?

Als rasechte Schiedammer weet Joop Meijboom een jonge klare wel te waarderen. Hij drinkt al vanaf zijn jeugd een glaasje. Nog steeds, tegenwoordig steevast voordat hij gaat koken voor zijn vrouw. Nee, niet dat hij verzot is op alcohol, maar wel op de specifieke smaak van jonge jenever. Die moet, volgens de kenner, fris en fruitig zijn. En zacht. Daarom houdt hij minder van oude genever die hij als spijzig en scherp beoordeelt.

In zijn lange leven heeft Joop veel merken jenever zien langskomen waar hij graag over sprak. Zodat zijn schoonzoon hem uitdaagde om het beste merk jenever, samen met hem, te testen. ''Een soort jenevergeno(o)tschap met elke maand een nieuwe fles jenever om die blind te beoordelen en te testen.''
En dat doen ze dus al sinds 2013 elke maand samen. Waarbij de jonge jenever niet alleen uit Schiedam maar ook uit bijvoorbeeld België komt. Schoonzoon Werner vertelt over zijn pogingen om zijn schoonvader te bedriegen met oude jenever. Maar dat had Joop onmiddellijk door. Hij oordeelt genadeloos over de beste jonge jenevers op smaak, geur en vooral nasmaak.

De familie Meijboom is een bekende melkboerfamilie uit Schiedam-Oost. Ook Joop werd melkhandelaar in de Singelwijk. En later in Kethel en Noord. Daar woont hij met vrouw Janny in zijn gezellige woning. Het echtpaar is minder mobiel en boodschappen worden met de scootmobiel gedaan. Zo koopt Joop zijn merk jenever (Gijsbrecht van Aemstel) gewoon bij Dirk lll. "Die is lekker en een stuk goedkoper dan dure A-merken.''

Top Zestig

Opvallend want in Joop zijn 'Top Zestig' staan duurdere merken als Notaris en Ketel 1 op de bovenste plaatsen. Met drie keer negen punten. Deze maand is het merk West Aletta aan de beurt om blind geproefd te worden. Die jonge jenever uit Terschelling komt er gemiddeld vanaf. Met een zeventje, vindt Joop.
De titel 'Joops Ware Klare' krijgt die zeker niet.
Voorlopig staan Notaris en Ketel 1 aan kop in het boekje met alle uitslagen van de smaaktest.

Meer berichten