Hard werken, geen vakantie, maar wél heel veel waardering voor het echtpaar Kocak. (foto: Frank Willemse)
Hard werken, geen vakantie, maar wél heel veel waardering voor het echtpaar Kocak. (foto: Frank Willemse) (Foto: )

25 jaar Ankara Market in Nieuwland

door Frank Willemse

Schiedam - Hij werkte als storingsmonteur bij scheepswerf RDM. Toen die failliet ging kreeg Selami Kocak (1962) de kans een slagerij en levensmiddelenwinkel over te nemen. Zo werd hij van elektricien slager. ''Ik spong in het diepe en nu 25 jaar later is Ankara Market een merk geworden.'' Klanten komen er in ieder geval speciaal voor naar de Parkweg.

Jammer van het regenachtige weer. Vorige week zaterdag vierde de slagerij en levensmiddelwinkel Ankara Market het 25-jarig bestaan. Met een folkloreband, danseressen en Mediterrane kofte met tomaat en aubergine. Speciaal bereid door Sebiha, de vrouw van de eigenaar. Met tafeltjes buiten, een BBQ en klanten voor het jubileum. De zaak vol met ballonnen en (nu staat het nóg vol) bloemen en geschenkjes.

Begrip

Ankara Market, slagerij en levensmiddelen, aan de Parkweg is een begrip geworden. Vooral door de slagerij en groente en fruit. 'Een merk', merkt de 55-jarige eigenaar Selami Kocak trots op. 25 jaar lang elke dag open en vijf jaar al geen tijd voor vakantie meer. Alles voor de zaak, waar klanten vanwege de exclusieve vleeswaren en dagelijkse boodschappen overal voor vandaan komen.

Vlees

25 jaar geleden was hij werkzaam als storingsmonteur bij Scheepswerf RDM. Toen die failliet ging greep Selami de kans om de Islamitische slagerij aan de Parkweg over te nemen. Zelf had hij nooit gedacht winkelier te worden. En zeker niet om met vlees te werken. Na een leerschool bekwaamde hij zich in lams, kip- en rundvlees. Vers, rood en glimmend vlees waarvoor hij in de regio bekend is.

Parkweg

De familie Kocak, met drie volwassen kinderen, heeft de Parkweg in al die tijd zien veranderen. Met een moeizaam begin met opgebroken straten voor metro en nieuwbouw tot -nu weer- een levendige winkelstraat in Nieuwland. Van die winkels van toen zijn er maar een enkele over, zoals de kapsalon en sigarenzaak. Met in het midden van de Parkweg hun winkel met dubbele etalage en de opgestapelde groentekisten en vers fruit. Net als op de weekmarkt. Binnen zijn naast de slagerij de gewone dagelijkse producten te vinden. Maar achter de toonbank van de slagerij staat natuurlijk de slager die werkt aan bestellingen voor restaurants, bedrijven en catering.

Zwaar leven?

De goede naam heeft het echtpaar sinds 1993 stukje bij beetje opgebouwd. Hard werken, geen vakantie en liefde voor het vak. Een zwaar leven? "Jawel'', zegt Selami trots, ''Maar wel eigen baas!" En dat vindt hij belangrijk.
En met waardering, zegt hij als hij wijst op de vele bossen bloemen van klanten die hij de afgelopen week mocht ontvangen. Zijn buurtsuper annex slagerij staat er nóg vol mee. Een teken dat klanten en buurtbewoners de voormalige elektricien enorm waarderen.

Meer berichten