Foto: Marius Schinkel

Het begon op Koninginnedag...

door Kathy Huitema

Het echtpaar Bertus Kruiswijk en Lottie Kruiswijk-Tönnessen was zondag 30 september 65 jaar getrouwd. Zaterdag bezorgde bloemsierkunst Rosa voor de laatste keer een prachtige tuil bloemen en burgemeester Lamers feliciteerde het briljanten bruidspaar een dag later persoonlijk: 'Dat stellen wij zeer op prijs,' zegt het echtpaar.

Schiedam - Ze ontmoetten elkaar tijdens een Koninginnedag, die toen nog in augustus werd gevierd. Lottie loopt met vriendin Greet op het St. Janshof in Utrecht en Bertus met vriend Dirk. Ze raken met elkaar aan de praat; Bertus brengt Greet thuis en Dirk kiest voor Lottie. 'Voor één dag!' zegt Lottie: 'Ik vond Dirk te klein, Greet paste qua lengte veel beter bij hem; we hebben geruild en zodoende raakten Bertus en ik bevriend. Echt verkering kregen we pas nadat Bertus in militaire dienst was geweest.' Ze trouwen op 30 september 1953 in Utrecht. Bertus in een bruin kostuum, Lottie in een door haar zusje gemaakte crèmekleurige robe met bijpassend kapje van tule.

Het paar heeft twee jaar ingewoond en kreeg daarna een eigen woning. Bertus was lange tijd automonteur. Later werkte hij bij Eneco en spoorde kwijtgeraakte kilo watt op: 'Een boeiende baan, waarin ik veel mensenkennis heb opgedaan. Ik heb altijd met plezier gewerkt!' Lottie werkte voor haar trouwen bij V&D en Galerie Modern, na haar trouwen was ze interieurverzorgster.

Ons geheim is dat we goed met elkaar op kunnen schieten

Echtpaar Kruiswijk: 'Het geheim van ons 65-jarig huwelijk is, dat we goed met elkaar op kunnen schieten. Als we het niet met elkaar eens zijn, dan praten we het uit. We zijn altijd vrienden gebleven met Dirk en Greet, gingen met elkaar op vakantie, met tent, caravan, camper. We hebben de mooiste oorden bezocht. We zijn op latere leeftijd voor onze kleinkinderen in Schiedam komen wonen. We wilden hen van dichtbij op zien groeien. Nu ze groot zijn, willen we heel graag terug naar Utrecht. Maar het zit ons niet mee; we krijgen geen urgentie om terug te keren naar de plek waar we onze echte 'oude dag' het liefst door willen brengen.'

Het briljanten bruidspaar Kruiswijk geniet een goede gezondheid. Ze doen samen boodschappen bij de supermarkt een stukje verderop, mevrouw verzorgt 's morgens het ontbijt; meneer doet de afwas. ''We hebben het goed met elkaar; al zal onze droomwoonwens - een woning in Utrecht - altijd blijven.''

Meer berichten