Foto:

Het borrelt van de muziekstijlen bij MusicDistillery

door Kor Kegel

Schiedam - Het is een internationaal muziekfestival met Schiedamse accenten. MusicDistillery vindt namelijk plaats in de Noletloodsen aan de Buitenhavenweg 34, recht tegenover de eeuwenoude distilleerderij waar Nolet al sinds 1691 jenever produceert – en tegenwoordig ook wodka en gin. De organisatie van MusicDistillery is blij met de mogelijkheid om hier voor de tweede maal een driedaags muziekfestival te houden, van vrijdag 12 tot en met zondag 14 oktober. ,,We zijn nog een heel nieuw festival en daardoor is de naamsbekendheid nog niet groot,'' zegt Nathalie Lans, die met haar muziekbedrijf NL2 de programmering verzorgt.

Topconcerten… de folder maakt in één oogopslag duidelijk dat Nathalie Lans muzikanten van naam en faam naar Schiedam haalt. Eerder al werd bekend dat ze Rolling Stones-vocalist Bernard Fowler heeft kunnen interesseren evenals saxofonist en arrangeur Tim Ries, vooral bekend van The Rolling Stones Project uit 2008, waarin hij met een jazzy interpretatie van bekende Stones-hits kwam.
Alain Clark is de hoofdact van vrijdag 12 oktober. Na de officiële opening door burgemeester Lamers en Corry Nolet, echtgenote van distillateur Carel Nolet, gaan meteen de voeten van de vloer, want Clark schreef samen met Cor Bakker speciaal arrangementen voor MusicDistillery, waarbij ze bekende popnummers in een soulfull-jasje steken. Uiteraard zal hij ook zijn wereldberoemde hits zingen.
Die avond speelt ook de rocky Lino Vishnudatt Band en Joey Blu & BlueZbone, de
band rond Joseph Bowie, die aan de wieg stond van de New York-punk. Naast het hoofdpodium is er de KetelKantine, waar DJ Maestro draait; hij maakte negen met platina bekroonde albums en remixte Nina Simone's debuutalbum Little Girl Blue.
Zaterdag 13 oktober biedt een mix aan genres. ,,Het borrelt van de muziekstijlen,''
belooft Lans. Om 18.00 uur beklimt Power to the Pipo het hoofdpodium met een verrassende act. MusicDistillery komt aan deze band dankzij saxofonist Hans Dulfer. Nathalie Lans is nauw bevriend met Hans Dulfer en schreef een boek over hem. Volgend optreden is de legendarische Mozes Rosenberg & Friends. Daarna zet Joris Lutz in met Six Strings XO. Niemand minder dan Anouk-gitarist Leendert Haaksma, gitaarvirtuozen Anton Goudsmit en Iwan de Reus en drummer Elian van Buuren schuiven aan. De zaterdagavond eindigt met het optreden van Stones-muzikanten Bernard Fowler en Tim Ries, begeleid door leden van het Metropoolorkest. Ondertussen wordt er in de KetelKantine stevig gejamd door gitaristen, violisten en accordeonisten in een Hot Club de France-sfeer.

Zondag 14 oktober begint het programma al 's middags met John Engels & his Dream Band met altsaxofonist Benjamin Herman en de Schiedamse trompettist Jan van Duikeren, die onder anderen met Candy Dulfer speelde. Daarna treedt het New York Groove Quartet van Joris Teepe op, met als slotact Nueva Manteca met internationaal befaamde Latin jazz. Tijdens MusicDistillery is er een horecaplein met leuke foodtrucks met van alles en nog wat, van sushi tot gebakken krekels, en met een wijnbar en natuurlijk een Noletbar. Er zijn voor elke dag tickets te koop, maar ook een passe-partout voor het hele festival. Kinderen tot 16 jaar kunnen onder begeleiding van een betalende volwassene gratis naar binnen.

Meer berichten