Wil en Rob Oosthof voor hun ijssalon waar de reclameletters Vlug IJs van hun pand aan de Hoofdstraat al verwijderd zijn. De oudste IJssalon van Schiedam sluit na 66 jaar de deur. (Foto: Frank Willemse)
Wil en Rob Oosthof voor hun ijssalon waar de reclameletters Vlug IJs van hun pand aan de Hoofdstraat al verwijderd zijn. De oudste IJssalon van Schiedam sluit na 66 jaar de deur. (Foto: Frank Willemse) (Foto: Frank Willemse)

Vlug IJs stopt na 66 jaar

door Frank Willemse

Schiedam - Waren er maar enkel luxe ijssalons in Schiedam. Zoals La Venezia en Melba in het centrum en Vlug IJs in de Gorzen. ''Tegenwoordig is ijs overal te koop, van sigarenboer tot benzinestation'', merkt Rob Oosthof op. Na 66 jaar trekt hij de deuren van Vlug ijs op 7 oktober voorgoed achter zich dicht. Hij heeft geen opvolging, iemand die het vak ambachtelijk ijsmaker wil leren.

Als ijssalon kun je je alleen maar onderscheiden door ambachtelijke en natuurlijke producten te gebruiken. Met natuurlijke verse producten de ijsmachines laten draaien. Bij Vlug ijs liggen niet, zoals de mode dat voorschrijft, veertig smaken in vitrine. Nee, hier staan 'maar' 10 smaken op de kaart, maar wel handgemaakt en vers. In de ijsmakerij achter hangt een tros bananen te rijpen om morgen tot bananenijs verwerkt te worden.

Voor Rob en Wil Oosthof is het genoeg geweest. Een heel leven bemanden ze samen de winkel, waar alles om ijs draait. Natuurlijk hebben ze er geen hekel aan en gaan ze de vaste klanten missen. Maar zonder opvolging is hun besluit onomkeerbaar. Nadat Rob (1950) als jongeling al werkte in de ijssalon van meneer Vlug, die in 1952 als banketbakker een luxe ijszaak begon, kon Rob uiteindelijk de zaak op de Hoofdstaat overnemen en moderniseren. Als ijssalon is het meer horeca, vindt hij: ''Want met iedereen maak je wel een praatje.''
Met Wil aan zijn zij werd het een leven als middenstander. ''Altijd weer die deurbel en nooit eens samen naar een verjaardag." Dat is het leven van een winkelier. Maar het bracht ook veel gezelligheid. En onvergetelijke dingen zoals een man met paard in de winkel en talloze blije kindergezichtjes.

Ook is Rob een bekende Schiedammer die voor de VVD in de gemeenteraad zat. Daar leerde hij als 'politicus van de straat' dat politiek een hard vak is. En genadeloos. Ondanks zijn inspanningen voor ondernemers en de Gorzen werd hij na 12 jaar op een zijspoor gezet. Daarnaast is het echtpaar Oosthof bekend als prins en prinses Carnaval voor de Rietzeilers. Met een levensgrote foto op billboards van de Blauwe Brug destijds.''De kinderen hebben hun eigen leven en wij gaan genieten van hun vakantiehuisje in Nijkerk'', verklaren de Gorzenaren. Géén Gorzenezen, 'want dan moet je daar geboren zijn'. De winkel gaat dicht en beneden wordt deze verbouwd tot woonhuis. Boven wil het echtpaar een Bed en Breakfast beginnen. In de bijbouw blijven de ijsmachines staan. 'Ik blijf ijstaarten maken voor bijzondere gelegenheden', laat Rob tot slot weten.

Meer berichten