Foto: Foto:

Thuis al op reis

Helden zijn van alle tijden. Eén van mijn favorieten die heerlijk relativerend werkt dankzij filosoof Albert Camus, is Sisyfus uit de Griekse oudheid. Hij kwam in protest tegen de goden. Als straf moest hij voor eeuwig iedere dag een loodzwaar rotsblok tegen een berg op duwen. In de avond rolde het weer naar beneden, zodat hij steeds opnieuw met de reis naar boven kon en mocht beginnen. Hoe knap is het niet om zo´n zwaar rotsblok steeds met volle overtuiging omhoog te kunnen krijgen. Wat een kracht en inzet. Ik kan er gelukkig van worden.
In de praktijk als advocaat komen dik doen en diverse moeilijke woorden gebruiken voor één en hetzelfde helaas nog vaak voor. Wanneer we er wat langer naar kijken en het op ons laten inwerken, valt het allemaal reuze mee. Het is altijd een plezier om een dossier terug te brengen tot de kern van een probleem. Dat is het enige wat telt voor een rechter als het aankomt op een procedure.
Veel mensen, zelfs ook advocaten, hebben moeite om goed en eerder om hulp voor zichzelf te vragen. Voordat de zoektocht naar een specialist wordt ondernomen, wordt nog veel te lang doelloos met een probleem rondgelopen. Zonde en onnodig, want er zijn volop specialisten beschikbaar die samen kunnen werken aan een passende oplossing. Waar gaat een reis naartoe in een dossier ? Zelf schets ik graag de goede en de slechte kansen/scenario´s en alle andere kleurrijke varianten van de regenboog. Voordat een probleem wordt aangepakt, worden alle denkbare opties en obstakels besproken die zich onderweg tijdens de reis kunnen voordoen.
Waar mogelijk stippel ik de avontuurlijke reis uit. De meeste klanten vinden dat fijn en prettig. Uiteraard lukt enigszins vooruit kijken lang niet altijd, want het is van meerdere ook externe factoren afhankelijk. Dit geeft niet. Wanneer een klant in grote lijnen geschetst krijgt wat er zoal kan of staat te gebeuren, is het net alsof een verre reis vanuit huis wat minder eng lijkt.

Reacties ? hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten