Nacht van de Geschiedenis op 6 oktober

“Opstand” is het thema van de Nacht van de Geschiedenis van Schiedam. Daarmee sluit de organisatie weer aan bij het landelijke thema met een Schiedamse invalshoek. Zaterdag 6 oktober vanaf 20.00 uur. Opening in het Stedelijk Museum Schiedam en daarna op verschillende locaties.

Burgemeester Lamers opent de Nacht van de Geschiedenis in het Stedelijk Museum Schiedam met een lezing. Met het oog op het thema ‘Opstand’ zal hij nader ingaan op het Schiedamse oproer in september 1854. Koning Willem III wilde het leger inzetten. Er dreigden rellen dat najaar van 1854 vanwege sterke prijsstijgingen. De schutterij kon het karwei niet klaren en ook de marechaussee moest het veld ruimen. Het leger werd ingezet. Zijne majesteit koning Willem III vond dat het tijd werd om vanaf de Maas een bombardement te starten om het rebelse Schiedam op de knieën te dwingen.

Andere sprekers onder meer: Klaas Kornaat over Opstand in beeld, Marcel Teunissen met de HaverSchmidt-wandeling, Rob van Klaarwater over de Jonker Fransenoorlog, Geert Medema over de Stadsarmenschool (jn de Stadsarmenschool aan de Kloosterplaats!). DENK-fractieleider en ex-leerling van het Stedelijk Gymnasium Tunahan Kuzu vertelt over de Opstand van DENK en VVD-kamerlid en Schiedammer Foort van Oosten vertelt over de succesvolle anti-Opstand-koers van de liberalen.

Na afloop is er een feestje in de Joris Doele met een optreden van de Schiedmase meidengroep Caffeine.

Kijk voor het volledige programma en kaarten (10 euro) op geschiedenis.nl. Ook via de Schiedamse boekhandels en het I-punt kunnen kaarten worden gekocht. Of op zaterdag 6 oktober tussen 19.30 en 20.00 uur bij het Stedelijk Museum.

Meer berichten