Zaterdag 22 september, van 11.00-16.00 uur is iedereen welkom op de Parkweg 412.
Zaterdag 22 september, van 11.00-16.00 uur is iedereen welkom op de Parkweg 412. (Foto: )

Hond blij, dan ook baasje blij

Frank Willemse

De Brandersstad viert zaterdag 22 september het 30-jarig bestaan. Een historie met pieken en dalen, onder andere door jarenlange onzekerheid door de verhuizing uit Harga. Op de nieuwe locatie, Parkweg in het Beatrixpark, is de Schiedamse hondenvereniging weliswaar wat kleiner maar in rustig vaarwater terecht gekomen. Zaterdag wordt het clubgebouw officieel geopend en zijn er demonstraties en workshops. Een feest voor hond en baasje!

SCHIEDAM - Met gratis advies en workshops gaat de vereniging uitpakken tijdens de feestelijke opening. Een open dag waar iedereen welkom is. Zeker ook een reünie van baasjes en honden die de jaarlijkse behendigheidswedstrijd kunnen doen.
De Brandersstad is een sportvereniging die sinds de oprichting in 1988 allerlei trainingen geeft. Gehoorzaamheid, behendigheid maar vooral hoe hond en baas elkaar beter kunnen begrijpen. ''We leren de baas naar de hond zijn gedrag te kijken. Zo kunnen honden moeilijk aangeven of zij pijn hebben, bijvoorbeeld bij een hernia of spondylose. Wij hebben een hondengedragsdeskundige die dat kan leren herkennen. Doel van onze cursussen is dat niet alleen de hond maar ook de baas beter moet leren luisteren. En dat ze uiteindelijk meer plezier aan elkaar beleven'', vertelt Anja Groenedijk, vrijwilligster bij Brandersstad.

Rangen en stangen

Waar de twee andere Schiedamse hondenclubs zich richten op speurwerk (politiehonden) of gehoorzaamheid (pitbulls), is deze vereniging voor alle rangen en standen, vinden ze zelf. ''Van chihuahua tot Deense dog, van vuilnisbak tot Afghaanse windhond. Bij ons zijn alle honden welkom en wordt ze geleerd zich sociaal te gedragen en plezier te hebben.''

Hindernisbaan

Zo staat er bij Brandersstad een hindernisbaan met tunnels, tonnen en hekjes waar de hond om en door moet rennen. Op aanwijzing van de baas, die niet mee mag rennen maar op zijn plek moet blijven. ''Zo leren wij de baas spelenderwijs de hond te vertrouwen. En na het parcours zijn baas en hond altijd uitgelaten en blij.''

Zelfs heeft penningmeester Anja Groenedijk (61) een Jack Russell. ''Die is al 11,5 jaar, maar doet nog als een jonge hond mee met de hindernisbaan of Hoopertraining.'' Samen met de ongeveer dertig vrijwilligers gaat Anja iedereen - met of zonder hond - ontvangen op de nieuwe locatie. Vanaf 11.00 uur vindt de officiële opening plaats met demonstraties en heel veel leuke workshops.


Meer berichten