Rob van der stel kan honderduit vertellen over 'zijn' Schiedam. (Foto: Corrie)
Rob van der stel kan honderduit vertellen over 'zijn' Schiedam. (Foto: Corrie) (Foto: )

'Er kan méér met de promotie van Schiedam'

Frank Willemse

Stadstoer met privégids

Een hele dag genieten van onze mooie stad. Dat is wat Rob van der Stel, op persoonlijke titel, wil met zijn stadswandeling . Een toer met gids voor 50-plussers die samen erop uit willen. Een gezellige dag met koffie, molens, fluisterboot en een proeverij. Waarna elke bezoeker zegt: 'ik wist niet dat Schiedam zo mooi is'.

SCHIEDAM - Niet met een frommelkaartje door de stad of met je oor aan je smartphone. Nee, Rob zijn stadswandeling of beter gezegd 'toer', is er één met persoonlijke verhalen, bezoekjes en een vaartocht. Een hele dag highlights van Schiedam, waarbij de privégids je door nauwe straatjes en langs monumenten en grachten loodst. Met telkens wat lekkers.

Kriebelen

Rob van der Stel is reisplanner. Hij organiseerde zakenreizen over de hele wereld voor DSM Delft. Sinds zijn pre-pensioen begon het weer te kriebelen. Als geboren en getogen Schiedammer melde hij zich als gids aan bij het jenevermuseum en de molens. ''Maar er kan méér met promotie van Schiedam'', en zo bedacht hij zelf een uitgebreide stadstoer door historisch Schiedam.

Via de site 'Klup' organiseren mensen zelf activiteiten om samen op pad te gaan. Geen datingsite, maar één waar 50-plussers elkaar ontmoeten door gemeenschappelijke hobby's. Bijvoorbeeld het bezoeken van musea of het maken van stadwandelingen, maar ook dansavonden, dineetjes, reizen of cultuur snuiven. Als enthousiast 'klupper' pakte hij de kans om een activiteit te organiseren.

Op het programma van de historische stadswandeling door Schiedam staat een molenbezoek, vaart met de fluisterboot en natuurlijk de historische binnenstad met zijn jeneververleden. Maar ook koffie op de Grote Markt, naar de Bonte Koe of een jeneverproeverij.

Iedereen die een dag uit wil, begint om 10.00 uur en is om 16.00 uur 's middags terug bij het station. Meest vrienden en vriendinnen die via de Klup app met elkaar afspreken. Natuurlijk zijn er kosten voor entree van molens, musea en fluisterboot. ''Maar kostendekkend'', vertelt de gids en reisplanner die zorgt dat iedereen een natje en droogje krijgt.
Maar bovenal een toer met verhalen over oud-Schiedam met monumenten, grachten en molens die de bezoekers nog lang bijblijven. ''Geen zware kost want het moet wel gezellig en actief blijven'', vertelt de 62-jarige Schiedammer die het regelen nu eenmaal in het bloed zit.

Meedoen?

Zin in een stadstoer? Ga op internet naar Kluppen.nl en download de gratis Klup app. Waar 50-plussers elkaar ontmoeten en de stadswandeling Schiedam van Rob van der Stel kunnen bezoeken. ''Het gaat gesmeerd'', vertelt Rob. ''Na drie wandelingen heb ik zelfs al een klein wachtlijstje.'' En nu moet hij snel weer aan de slag, want de enthousiaste Schiedammer moet de lunchpakketten voor de wandeling van morgen nog regelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden