Maarten Vellinga op jongere leeftijd: altijd positief, altijd onderweg.
Maarten Vellinga op jongere leeftijd: altijd positief, altijd onderweg. (Foto: pr )

Maarten Vellinga liet anderen graag meegenieten

Maarten Vellinga is op donderdag 2 augustus op 63-jarige leeftijd komen te overlijden. Hij had de meest excentrieke galerie van Nederland. Eenmaal per jaar geopend, en gewoon bij hem thuis aan de Panoramaflat I aan de Havendijk.

Door Kor Kegel

Schiedam – Met uitzicht op de Nieuwe Maas kon je dan de meest uiteenlopende kunst bewonderen: authentieke schilderijen van Anton Heyboer en Herman Brood, litho's en zeefdrukken van Karel Appel, Chagall, Miró, Corneille, Dali en Picasso, gouaches van Eugène Brands, grafiek van Per Kirkeby,maar ook prachtig werk van Frits Kloppers, Ahrend van Ipenburg en veel andere kunstenaars: sculpturen (unica), 3D street art, schilderijen, grafiek, Oosterse en decoratieve kunst.

Zomerexpositie

Het was allemaal privébezit van Maarten Vellinga, maar hij bood het ook te koop aan. ,,Ik doe het niet voor het geld, maar om anderen blij te maken met wat ik mooi vind,'' schreef hij me eind mei, anderhalve week voordat zijn zomerexpositie op zaterdag 9 juni er weer zou zijn. Veel kunst had hij op veilingen gekocht en het was door de jaren heen een imposante collectie geworden.

Ons laatste contact was op zijn verjaardag op vrijdag 29 juni. Hij wist dat hij in reservetijd leefde. ,,Ik kijk alleen naar positieve dingen en dat maakt dat ik vrij stevig in het leven sta. Counting my blessings…,'' zei hij.

Olifanten

'Mind over matter' was zijn motto. Hij was verheugd aan het eind van zijn leven nog een boekje te publiceren, 'Sterven met olifanten'. Dertig pagina's, tweehonderd exemplaren, in eigen beheer.

Het ging over de kosmische balans, over het evenwicht tussen fysiek en mentaal, en over de olifant die dichter bij menselijke gevoelens staat dan honden of chimpansees.

,,Wat heb ik lekker genoten van dit leven!'' staat op de overlijdenskaart, een foldertje bijna, waarin hij de geneugten van zijn leven kort de revue liet passeren.

Afscheid

Hij was wereldreiziger, hij was gek op knusse restaurantjes en inspirerende cafés. Stamgast van jeneverie 't Spul, vaste klant bij andere horeca in Schiedam. ,,Ik had ook liever op het strand gelegen nu,'' schrijft hij ter afscheid.

De afscheidsbijeenkomst is vanmiddag om kwart over twee in de Haagse sociëteit De Witte.

Meer berichten