Peet Meijer fietst over het volkstuinencomplex. Zaterdag 18 augustus wordt het jubileumfeest gevierd.
Peet Meijer fietst over het volkstuinencomplex. Zaterdag 18 augustus wordt het jubileumfeest gevierd. (Foto: Frank Willemse)

Volkstuintjes zijn weer volop in trek

Volgende week zaterdag is het feest op het paradijselijk park De Vijfsluizen. Met muziek, barbecue en een feestelijke opening wil de jubilaris Schiedammers laten zien wat ze kunnen. Hoewel het een tijd minder ging, is er nu weer volop belangstelling. Een volkstuintje: ideaal als je op een flatje woont.

Door Frank Willemse

Schiedam - Arbeiderspaleisjes werden ze genoemd. De tuinhuisjes met een lapje grond waar hele arbeidersgezinnen zomers van de zon en vakantie konden genieten. Nu 50 jaar later ziet het park er niet arbeideristisch maar paradijselijk uit. Maar liefst 658 tuintjes in alle soorten en maten: van ceder houten villa's tot oude zelfgemaakte blokhutten zonder enige luxe.

,,Het gaat weer goed met het volkstuincomplex", vertelt ex-voorzitter Peet Meijer (70 jaar) die de ups en downs van het park heeft meegemaakt. Door de crisis verkochten mensen hun dure caravan en staplek om goedkoop te gaan kamperen op een tuinhuisjescomplex. Gelukkig neemt nu de leegstand sterk af omdat tuinieren weer in de mode raakt zoals bij kunstenaars en natuurliefhebbers. Waar vroeger strenge regels golden voor verblijf mag nu in de zomermaanden, tot tevredenheid van veel tuiniers, geslapen worden in het park.

Zon en drankje

,,Maar de echte reden dat we al vijftig jaar bestaan is het sociale idee dat mensen met een kleine portemonnee ook kunnen genieten van een eigen tuintje. En dat naast een recreatietuin met gazon waar vooral van zon en drankje wordt genoten. Allemaal verschillende mensen dus met eigen wensen kunnen hier terecht.

Volkstuindervereniging De Vijfsluizen werd opgericht in 1968 door fusie van de verenigingen Ontspanning en Klein Babberspolder. De polder tussen Poldervaart en spoorlijn was met vette klei en waterstand een goede plek voor tuinhuisjes midden in de Groen Zone. Pal naast de binnenstad. Maar voor nieuwbouw worden tuincomplexen regelmatig bedreigd door wellustige wethouders en bouwers die op de grond azen. Zo ook Vijfsluizen voor aanleg Beneluxtunnel en A4 moesten er honderden tuintjes wijken.

Feest!

Terwijl de tuintjes juist van grote waarde zijn. ,,Stel je woont op een flatje dan is het een uitkomst om hier van je tuintje te kunnen genieten'', vertelt Peet Meijer (70 jaar en vanaf 1985 lid) die dit voorjaar de voorzittershamer kon overdragen aan John Maris, een bekend gezicht uit de gemeenteraad namens PS. Jong bloed met nieuwe initiatieven en goede samenwerking met de Babbersmolen, voedselbank en KomKids die de kampwinkel nu huren.''

Zaterdag 18 augustus wordt het jubileumfeest gevierd. Om 11.00 uur is er de opening met de burgemeester en een drankje. De hele dag is er muziek met optredens van o.a. Dave de Jong met zijn karaoke en verschillende lokale bands. Met een rommelmarkt, kids corner en barbecue. Bezichtiging van huisjes en uitleg over huur en koopmogelijkheden is ook mogelijk. Het feest is tot de late uurtjes waarna bezitters in hun eigen huisje kunnen gaan slapen.

Meer berichten