Links Franklin van Rooien en rechts monteur Leo Kieviet van Stedin. De gasmeter gaat eruit.
Links Franklin van Rooien en rechts monteur Leo Kieviet van Stedin. De gasmeter gaat eruit. (Foto: Frank Willemse)

Goed voor Groningen én portemonnee

Vanmorgen komt de monteur van Stedin de gasmeter weghalen. Eindelijk verzucht het echtpaar Van Rooijen hun huis wordt voortaan verwarmt en verfrist door een warmtepomp. Geen cv ketel meer en toch altijd een ideaal klimaat. ,,En nog goed voor Groningen en je portemonnee", volgens het gasloze echtpaar in Sveaparken.

Schiedam - Goedkeurend kijkt de monteur van Stedin naar de meterkast. Alles keurig afgewerkt en geen rotzooi in de groepenkast, het internet en de gasmeter. Die laatste oogt knap ouderwets en lomp tussen alle strakke metertjes en snoeren. Weg met oude gasmeter dus en dat heeft de monteur Leo Kieviet zo geklaard met kraanslot en afdekdop. ,,Hoewel het steeds meer gebeurt, zijn er nog niet veel huishoudens die overschakelen op gasloos'', zegt Kieviet. Maar in de toekomst zal minder gas worden gebruikt en steeds meer zonne- en windenergie om in elektriciteit te voorzien.

Heerlijk koel

Franklin en Wil van Rooijen zien de airco en warmtepomp als een nieuwe ontwikkeling om je huis behaaglijk te houden. De airco tegen het plafond is geruisloos en heerlijk koel in deze warme dagen. Buiten op het balkon van hun appartement in Sveaparken staat de warmtepomp die wel groot is maar wordt afgedekt met houten panelen.

Volgens Franklin (60 jaar) die zelf bij energie bedrijven werkte, scheelt dat aanzienlijk in amperages en kilowatts. Technische termen die hij goedkeurend deelt met de Stedin monteur. Maar buiten de techniek, scheelt het volgens de SVEA parkbewoner veel geld in de portemonnee. ,,En je bent goed bezig want het aardgas raakt op en wordt aanzienlijk duurder'', zo voorspelt hij.

Elektrisch koken

Wel hebben ze een boiler voor de douche aangeschaft die goedkoop werkt op nachtstroom. Al eerder deden zij mee met de actie elektrisch koken. Met een aanmoedigende subsidie van de overheid. Dat bevalt prima volgens vrouw Wil, die niet meer anders weet dan koken op haar inductieplaat.

Een investering is het wel: die warmtepomp die met montage 4 mille kost. ,,Maar een nieuwe CV ketel kost de helft maar is in gebruik duurder.''

Balkondeur dicht

Van Rooijen gelooft dat in de nabije toekomst steeds meer gasgestookte cv-ketels gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats deze ultra moderne airco's die zowel de warmte als kou binnen regelt. En zo verdien je de investering terug, is zijn professionele overtuiging. Maar nu wel de balkondeur dicht, anders helpt het nog niet, maant zijn vrouw Wil.

Meer berichten