Foto:

'Het huis uit en op naar de sociëteit'

Door Frank Willemse

SCHIEDAM - Sinds deze maand zijn ze verhuisd. Van oude barakken achter de Lange Nieuwstraat naar een moderne bovenzaal van de Margriethal. Een ruime zaal met plek voor vijf eerste klas biljarttafels. Maar is er is meer te doen. Zo kun je klaverjassen, rummicuppen en binnenkort zelfs koersbal doen in de sporthal. Sociëteit St. Jozef uit 1970 is springlevend op de nieuwe locatie tussen Zuid en Noord.

Ze hebben het voor mekaar. De senioren van St. Jozef die een groot deel van de bovenzaal als sociëteit hebben ingericht. Vijf mooie Wilhelmina-biljarts en een gezellige bar met tafeltjes en zelfs een kruisbeeld aan de muur. De seniorenclub werd in 1970 opgericht om katholieke 65-plussers bezig te houden met biljart -, kaart- en gezellige avonden. Nu, bijna 50 jaar later, een gedwongen verhuizing van de krakkemikkige bijgebouwen achter het Blauwhuis naar de Margiethal. Waar eens de ambtenaren van Sport en Recreatie huisden. Er is een moderne, mooie ruimte van gemaakt met ramen en een mooi uitzicht. Goed bereikbaar voor 55-plussers met gratis parkeren voor de deur. Volgens voorzitter John Banffer een ideale locatie met de bus, tram en het ziekenhuis pal voor de deur.

''Ouderen gezelligheid en aanspraak bieden, dat is het doel van onze sociëteit'', vertelt de 68-jarige nieuwe voorzitter. Maar liefst zeven clubs van biljarters staan elke dag aan de biljarttafels. Elke morgen, middag en avond een nieuwe club met oude namen als Wilton-Fijenoord, De Kromme Keu of Goud van Oud die op hun dagdeel hun partijtjes spelen. Ook een damesclub met de ludieke naam De Vrije Keu's. Allemaal clubjes onder de paraplu van Sociëteit St. Jozef. Door samen te werken met anderen zoals buurman de Rolling Stones kunnen de senioren binnenkort met koersbal beginnen. Een soort jeu de boules en kegelen maar dan beneden in sporthal Margriet.

''Sinds de Blauwe Brug gesloopt is, is er eindelijk weer een locatie waar ouderen uit Schiedam Noord makkelijk terecht kunnen'', verzucht de voorzitter. Zelfs uit Vlaardingen Holy komen onze klanten. Alles voor weinig; de contributie of een flesje bier, want ouderen moeten het vaak alleen doen met een AOW'tje. Maar het belangrijkste blijft om ouderen achter de geraniums weg te krijgen. Om zo om actief met elkaar bezig te zijn. ''Dus kom het huis uit en ga buurten bij het nieuwe clubhuis van de sociëteit'', zo moedigt de voorzitter aan. Zeker op zaterdag 15 september als de sociëteit aan de Nieuwe Damlaan 5 met een grote knal geopend gaat worden.

Meer berichten