Foto:

Van branderij naar luxe appartementen

Door Frank Willemse

SCHIEDAM - De drie grote branderijpanden staan trots naast elkaar op de Nieuwe haven. Allemaal gebouwd toen de jeneverindustrie bloeide. Die panden worden nu verbouwd tot luxe stadappartementen. Nadat de historische monumenten jarenlang restaurant Le Pecheur en De Kleine visser huisvestten. De Kleine Visser sloot in 2015 maar ging ernaast door als feestzaal Pescador. Nu staan de voormalige branderijen te koop als luxe appartementen met Siemens keuken en oude steunbalken.

De branderijen met strak zadeldak en hoge ingangspoort staan er als monumenten bij. Maar waar vroeger de muren zwart geblakerd waren, is nu de stukadoor bezig die strak en modern wit te sauzen. Het pand met de naam 'Rotterdam' was meer dan 25 jaar de thuishaven van De Kleine Visser/Pecheur. Toen vol met donkere kleuren en historische objecten die de gasten terug brachten naar het oude jeneververleden. Ook het naastgelegen pand 'Wassenaar', waar de feestzaal nog zit, wordt nu te koop aangeboden. Gastheer Edwin Lansbergen gaat ook deze roemruchte oude zaal met tuin verkopen. ''De zalenverhuur wordt minder en mijn topkok gaat met pensioen'', is zijn simpele mededeling.

Toestemming

Wel moet de gemeenteraad nog toestemming geven voor de ombouw van bedrijf naar woningen. En mogen de monumentale details van de branderij niet verdwijnen. De toestemming - dat zit wel snor, oordeelt de eigenaar - maakt de weg vrij voor luxe wonen waar dat vroeger niet mocht. Zeker niet op dat deel van De Nieuwe Haven waar naast de branderijen ook een wasserij (Noordhoek), zeilmaker Bingham of de chocoladefabriek De Baronie zaten. Allemaal industrie en handel aan het water.

Nieuw beleid

Het verruimen van bedrijfsruimte naar woningen zoals op de Hoogstraat, is nieuw beleid van het gemeentebestuur.
Minder regels en meer vrijheid. Daarom besloot B&W toestemming te geven voor deze verbouwing van oude stijl-restaurant tot hyper moderne maisonnettes.
De luxe appartementen staan momenteel in de verkoop tegen prijzen vanaf € 350.000,-. Maar daarvoor woon je dan ook pal bij het centrum, bootjes voor de deur en in een meer dan 150 jaar oud pand. Monumenten verbouwd tot luxe paleisjes temidden van puur Schiedamse historie. Daar zijn genoeg liefhebbers voor te vinden.

Meer berichten