Logo nieuwestadsblad.nl


Van woensdag tot zondag is de bar open en is het er gezelligheid troef!
Van woensdag tot zondag is de bar open en is het er gezelligheid troef! (Foto: )

Zeemanshuis: thuis ver van huis

Frank Willemse

Onbekend maakt onbemind en daarom willen de vrijwilligers van Zeemanshuis Vijfsluizen met een open dag het clubhuis open stellen. Voor Schiedammers die willen weten wat er achter de gevel van The Flying Angel Club te doen is. Vroeger voor zeelui van Wilton Fijenoord nu omringd door offshore giganten als Damen, Mammoet of Huisman. Een clubhuis waar nu vaak Aziatische zeelieden tot rust komen met een biertje, internet of een kerkdienst.

SCHIEDAM - Als trofeeën hangt het clubhuis vol met maritieme attributen. Tientallen reddingsboeien van schepen van 'All over the World'. Ja, bijna alles gaat in het Engels, de taal van zeelui in The Missions to Seafarers. Een kapel en buurthuis in één. En allemaal om de zeelui wat ontspanning en rust te geven na maandenlange reizen op zee. Elkaar ontmoeten met een biertje of wijn in een huiselijke omgeving met een luisterend oor (de vrijwilligers) en een busje die de zeevarenden van en naar hun schip brengt.

Een warm welkom met wat ontspanning en informatie over de haven. Dat is wat de tien vrijwilligers geven aan de zeelui die aan wal mogen. Want zeelieden moeten dagelijks doorwerken, óók als hun schip in de haven ligt. En dus hebben die 's avonds zoals iedereen rust en afleiding nodig. Daarom de Flying Angels die deze arbeiders een thuisgevoel geven in een vreemde haven. Al sinds 1853 vanuit de Engelse kerk wegens slechte omstandigheden voor zeelieden in de haven. Met drank en hoeren. Tegenwoordig vaak een kort verblijf in de haven op een containerschip of wat langer in geval van reparatie.

Vandaag zijn een tiental Filippijnse zeearbeiders op bezoek. Hun schip de Bow Jubail voer vorige week tegen de steiger en raakte 200 ton stookolie kwijt. Het gat en de schade worden nu in het dok gerepareerd, terwijl de bemanning hier kan internetten en poolbiljarten. Achter de bar Wil en Lia, vaste gezichten. ''Leuk werk en goed voor je Engels,' lacht Wil ons toe. Dat is wat het bestuur van de vrijwilligers wil; het zeemanshuis meer bekend maken en nieuwe vrijwilligers zoeken om de zaak te runnen. Waar andere zeemanshuizen in de haven moesten sluiten, zoals De Beer, Pernis of Maritiem hotel Rotterdam, is het Schiedamse huis uit 1993 nog volop in de running. Weliswaar wat minder religieus in deze moderne tijd en wat meer gericht op het geven van praktische tips. Zoals bijvoorbeeld: waar je geld te wisselen, naar de dokter te gaan of hoe te skypen met het thuisfront op de gratis WiFi.

Hoewel gelieerd aan de Anglicaanse kerk, die de dominee betaalt, is het clubhuis afhankelijk van giften en subsidie uit de Rotterdamse haven. De stichting, dus zonder winst, moet het met vrijwilligers doen. Helaas blijft de deur - geen barbezetting - dicht aan het begin van de week. Maar van woensdag tot en met zondag zijn ze open. Wie van de haven houdt en nuttig werk wil doen, wordt gevraagd eens langs te komen aan de Adm. Trompstraat 1. En anders is er binnenlort nog een Open Dag.

Meer berichten
Shopbox