Foto: Foto:

Recht op de hoek

Help, ik ben een advocaat!

Als Nederlanders maken we soms nog wel eens flauwe grappen over Belgen. Toch lijkt België op bepaalde terreinen een stuk verder te zijn dan ons kikkerlandje. Daar kennen ze al sinds 1830 per klein gebied een vredesrechter. Deze zogeheten nabijheidsrechter, waarvan er in totaal 187 zijn, staat heel dichtbij de burger. Het betreft een gratis voorziening die snel is en ook vandaag de dag naar tevredenheid functioneert.
De opgedane praktijk en ervaring heeft geleerd dat, bestaande positieve uitzonderingen daargelaten, de gemiddelde rechter in Nederland in zowel woord als schrift helaas nog steeds mijlenver verwijderd is van de gewone man of vrouw in de straat. Zo vroeg bijvoorbeeld een kantonrechter laatst tijdens een zitting in een huurachterstand-kwestie zonder enige schroom of schaamte aan een klant die van een bijstandsuitkering rond moet komen waarom hij niet goedkoper ging wonen.

Mogelijk of waarschijnlijk was de kantonrechter niet op de hoogte van het feit dat de gemiddelde wachttijd op een huurwoning met aanspraak op huurtoeslag momenteel 4 à 6 jaar bedraagt en dat een gemiddelde verhuizing tussen 1.500 en 2.000 euro kost. Dat laatste wordt een beetje lastig met een minimuminkomen dat niet echt in de buurt komt van het salaris van een kantonrechter 5.100 tot 6.600 euro bruto per maand.

Het mooie en welkome is dat de huidige minister Dekker voor Rechtsbescherming zich hier van bewust is en na de zomer een experiment zal laten starten met buurtrechters. Te vaak gebeurt het namelijk nog dat het recht conflicten alleen maar lastiger maakt en niet of onvoldoende bijdraagt aan een oplossing voor partijen die regelmatig nog met elkaar verder moeten in het dagelijks leven. Deze maand zijn er nieuwe wethouders aan de slag gegaan in Schiedam. Het lijkt me een fantastische uitdaging om ook voor de inwoners van Schiedam en omgeving recht op de hoek te realiseren. Ik ben graag bereid om mee te denken aan de uitwerking hiervan.

Reacties?
hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten