Burgemeester Lamers feliciteert het 65-jarig bruidspaar Maree-van der Zwan.
Burgemeester Lamers feliciteert het 65-jarig bruidspaar Maree-van der Zwan. (Foto: Marius Schinkel)

Briljant in lief en leed

Schiedam - Hendrik Maree en Maria van der Zwan gaven elkaar 27 mei 1953 het JA-woord. Reden voor burgemeester Cor Lamers om 65 jaar-en-een-dag later het Schiedamse bruidspaar met een bezoek te vereren. Want 65-jaar getrouwd, dat is letterlijk en figuurlijk briljant.

Mevrouw Maree: "Het was een hartelijk weerzien met burgemeester Lamers. We spraken hem ook toen we 60 jaar getrouwd waren, met nog 15 andere bruidsparen.

Bruidstranen

Tijdens deze feestmiddag in het Schiedamse Stadhuis kregen we een fles bruidstranen. De burgemeester sprak daarbij de wens uit dat de fles dicht zou blijven. Want het verhaal wil dat er een glas bruidstranen op de bruiloft wordt gedronken maar ook door een pientere vrouw iedere keer wordt geschonken als haar iets niet bevalt. Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken van de bruidstranen. De fles staat bij ons nog steeds onaangeroerd op het dressoir; tot groot genoegen van de burgemeester."

1944

Ze zitten naast elkaar op de bank, in hun Schiedamse appartement: van oorsprong Hagenees Henk en Scheveningse Riet. "Want dat kunnen we nog", zegt Henk en daarbij kijken ze elkaar stralend en vertederd aan. Ze zagen elkaar voor het eerst in het voorjaar van 1944. Riet evacueerde met haar ouders en vele broers en zussen vanuit Scheveningen naar de straat in Den Haag waar Henk woonde.

Vriendjes

Henk: "Ik werd al snel vrienden met drie broers van Riet, we gingen biljarten, naar de bioscoop; het was altijd gezellig. Maar de broers kregen door de jaren heen verkering en daar stond Henk! Toen dacht ik, dan word ik toch vriendjes met Rietje." De vriendschap ging over in liefde en zo stapten Henk Maree en Riet van der Zwan op de laatste woensdag in mei in 1953 in de trouwauto naar het Raadhuis aan de Javastraat in Den Haag.

Vijf jaar ingewoond

Riet droeg een donkerblauw mantelpakje, witte bloes, witte schoentjes en een bruidsboeket van witte anjers. Henk droeg een donkerblauw kostuum. "We hadden allebei een baan, maar geen huis, we hebben vijf jaar ingewoond. Later is onze dochter Debora geboren en in 1996 zijn we in Schiedam komen wonen. We kijken in lief en leed terug op 65 goede jaren! Alles wat we hebben gedaan hebben we met liefde gedaan. Wij zijn tot op de dag van vandaag gelukkig met elkaar!"

Het echtpaar Maree-van der Zwan vierde hun briljanten huwelijksfeest in besloten familiekring op hun trouwdatum 27 mei.

(Tekst: door Kathy Huitema, foto: Marius Schinkel)

Meer berichten