Het postkantoor werd afgelopen week met de grond gelijkgemaakt door draglines. De bedrijfshallen maken plaats voor appartementen.
Het postkantoor werd afgelopen week met de grond gelijkgemaakt door draglines. De bedrijfshallen maken plaats voor appartementen. (Foto: Frank Willemse)

Postkantoor maakt plaats voor stadsbuurtje

Schiedam - Wie deze week de Nieuwe Haven voorbijkwam, moet verbaasd en nieuwsgierig hebben gekeken naar zware draglines die het oude postkantoor aan de Lange Nieuwstraat tot de grond toe sloopte. De oude postbedrijfshallen zijn neergehaald om het terrein bouwrijp te maken voor woningbouw. Daar moet een stadsbuurtje verschijnen met luxe appartementen aan het water en een binnenplein en starterswoningen, lofts en commerciële ruimtes.

''Geen afgesloten terrein maar een rustig en prachtig gebied midden in de stad met woningbouw met appartementen. Vooral de woningen aan het water hebben luxe en industriële uitstraling met ervoor uitzicht op de bootjes in de Nieuwe Haven", dat vertelt projectontwikkelaar Henk-Jan Hollander van NL-development uit Den Haag.

Blauwhuis

Pas in november hoorde hij dat in de binnenstad het oude PTT-terrein leeg en te koop stond. Zijn bedrijf kocht de grond en de gemeente Schiedam reageerde enthousiast om zijn plannen. Die passen bij de omgeving van de statige Lange Nieuwstraat. Het betreffen niet alleen plannen voor nieuwbouw maar ook voor de renovatie van het monument 'het Blauwhuis' en de achtergelegen opstallen.

Enthousiasme

Vorig week informeerde de projectontwikkelaar de omwonenden over de plannen. Om onzekerheid weg te nemen en om samen te overleggen over het project. Er bleek veel enthousiasme bijvoorbeeld omdat achter het Blauwhuis en bij het hofje nu vervallen opstallen staan.

Parkeerplek

Meevaller is dat de de postgarage als parkeerplek kan dienstdoen voor de toekomstige bewoners. Met de huidige sloop wordt het terrein bouwrijp gemaakt. De projectontwikkelaar verwacht volgend voorjaar te gaan bouwen. ''Een echt stadbuurtje waar het prachtig wonen moet worden en aan de water en midden in de stad'', klinkt het uit de mond van de investeerder.

Oude gymnasiumgebouw

Naast deze nieuwbouw heeft de architect (Jeroen Geurts) plannen gemaakt voor het hofje achter het oude gymnasiumgebouw. Daar moet een patio met lofts komen. Die renovatie en de verbouwing tot appartementen van het monumentale Blauwhuis uit 1764 heeft nog goedkeuring nodig van gemeente Schiedam. De nieuwbouw op het oude PTT-terrein passen al wel in het bestemmingsplan op die locatie. De kosten bedragen zo'n 10 miljoen voor aankoop en bouw. Al eerder realiseerde projectontwikkelaar NL-development in Schiedam nieuwbouw op het Hollandia-terrein en bij de voormalige wasserij van Nico Nijman aan de Stadhouderslaan.

(Tekst en foto: Frank Willemse)

Meer berichten