Vier schetsontwerpen voor het te bouwen Residence Oranjeburgh midden in de villawijk. 18 appartementen met drie penthouses er bovenop.
Vier schetsontwerpen voor het te bouwen Residence Oranjeburgh midden in de villawijk. 18 appartementen met drie penthouses er bovenop. (Foto: Frank Willemse)

Forse hoogbouw in villabuurt

Schiedam - De wijk Oranjeburgh op het voormalig ziekenhuisterrein is bijna af. Het merendeel van de vrije kavels zijn bebouwd en verkocht. De bestrating en een parkje maken van het wijkje een nieuwe en mooie villabuurt.

Als laatste kavel 57 heeft Kalliste Woningbouw een gebouw ontworpen van vijf etages hoog met 21 luxe koopappartementen. Een fors gebouw zo midden in het laagbouwwijkje. Geen flat maar een traditioneel horizontaal gebouw met oude stijlkenmerken als jaren '30 steentjes (roodbruin) en overhangende daken met brede dakgoten", vertelt architect Tom Bleiswijk aan de omwonenden.

Inkijk of schaduw?

Die huidige bewoners zijn vooral bezorgd over de grote en hoogte van het complex naast en rond hun villa's. Toch kunnen zij niet verbaasd zijn want de hoogbouw staat in alle plannen voor de locatie vanaf 2012. ''Maar hoe dichtbij komt het gebouw? Hoe hoog? Krijg ik inkijk of schaduw van het 23 meter hoge gebouw? Het zijn de vragen die nieuwsgierige omwonenden hebben bij het bekijken van de ontwerptekeningen.

21 luxe appartementen

"Nieuwe bewoners kunnen zelf de indeling bepalen van het vijf lagen tellende gebouw'', legt bouwer Kalliste uit. Er is plek voor 21 luxe koopappartementen die voldoen aan het beeldkwaliteitsplan uit 2012. Over de exacte invulling gaat de bouwer workshops organiseren met toekomstige bewoners.

Zusterhuis

Project Oranjeburgh dateert uit 2010 toen de gemeente besloot niet te kiezen voor een groot bouwbedrijf met eenvormige, seriebouw. Maar voor verkoop van grond aan kopers die op hun kavel de droomvilla konden bouwen. Inmiddels zijn de bouwkavels verkocht en wacht alleen het voormalige Zusterhuis op renovatie en nieuwbouw.

Meer berichten