Foto's uit het 50-jarig bestaan van NIVON-natuurkampeerterrein De Grutto aan de Abtswoude 27a in Schipluiden. Links: fietskampeerders uit België en Rechts: kamperen bij het kampvuur.
Foto's uit het 50-jarig bestaan van NIVON-natuurkampeerterrein De Grutto aan de Abtswoude 27a in Schipluiden. Links: fietskampeerders uit België en Rechts: kamperen bij het kampvuur. (Foto: PR/De Grutto)

De Grutto viert 50e verjaardag

Regio - NIVON-natuurkampeerterrein De Grutto viert zondag 27 mei haar 50-jarig bestaan met een open dag. Het terrein in Midden-Delfland (net buiten Schiedam/Vlaardingen) aan de Abtswoude 27a in Schipluiden, een voormalig boerenerf, ligt midden in het weidelandschap en heeft 25 kampeerplekken. Vrijwilligers beheren het terrein.

Zondag 27 mei zijn er van 12.00 tot 16.00 uur activiteiten voor volwassenen en kinderen, zoals een rondleiding naar de Rietput, weidevogels kijken, een kampvuur en muziek. Wel een waarschuwing vooraf. De auto kun je bij kampeerterrein De Grutto niet parkeren... op de fiets of wandelend komen is het devies! Vanwege de 50e verjaardag verschijnt ook een jubileumboek over het NIVON-natuurkampeerterrein.

Geschiedenis

In een notendop is de de geschiedenis was deze enigszins verborgen plek in het Midden-Delfland. NIVON-leden hebben De Grutto 50 jaar geleden ingericht als kampeerterrein. In de oude schuur van de gesloopte boerderij zijn een verblijfsruimte, wasruimten en toiletten gemaakt. Iedereen met een kampeerbewijs kon voor weinig geld komen kamperen en NIVON-leden kregen korting.

Midden-Delfland

Toen De Grutto 25 jaar bestond (1993) dreigde de gemeente Delft met een nieuw bestemmingsplan De Grutto te verplaatsen naar het nieuw aan te leggen Abtswoudse Bos. Hiertegen is met succes bezwaar gemaakt. In 2004 kwam De Grutto door een grenswijziging op het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland terecht. Omdat de oude schuur begon te verzakken is een nieuwbouwplan gemaakt, dat in 2005 is gerealiseerd. De houten behuizing die toen is neergezet, biedt de kampeergasten meer comfort.

Cita Slow

Hoge bomen en dichte beplanting zorgen voor beschutte kampeerveldjes en de ligging midden in het weidelandschap biedt mooie uitzichten rondom. Naast de geluiden van de vele weidevogels, is 's nachts ook de roep van de ransuil te horen. Het natuurkampeerterrein past binnen het Cita Slow-beleid van de gemeente Midden Delfland. Daarnaast voldoet het terrein aan de criteria van het Green Key Gold keurmerk en zijn fietskampeerders altijd welkom.

Fietsknooppunten

Behalve kampeerders van verder weg zijn er ook verrassend veel gasten uit de omgeving, die voor een paar dagen rust en natuur de weg naar het natuurkampeerterrein weten te vinden. De Grutto is goed aangesloten op het uitgebreide fietsknooppunten- en wandelroutenetwerk door het polder- en weidelandschap van Midden-Delfland. De toegang tot het kampeerterrein ligt tussen de fietsknooppunten 59 en 63 en de wandelknooppunten 55 en 18.

Meer berichten