De winkel is klein maar gezellig vol spulletjes. Het is moeilijk zelf zoeken maar winkelier Frank Ringeling (65 jaar) weet alles snel te vinden (Foto: Frank Willemse).
De winkel is klein maar gezellig vol spulletjes. Het is moeilijk zelf zoeken maar winkelier Frank Ringeling (65 jaar) weet alles snel te vinden (Foto: Frank Willemse). (Foto: Frank Willemse)

Een halve eeuw boekerij Ringeling

door Frank Willemse

Precies 50 jaar geleden begonen vader en zoon Ringeling hun boekhandel in het Broersveld. Vader was 58 jaar en zoon 15 jaar. Kantoorboekhandel Ringeling zit er nog steeds, even verderop, op het Broersveld 152. Vroeger met boekbinderij, bibliotheek en stencilen. Nu een multi-winkel met luxe vulpennen, inktjets, tekenmateriaal en kantoorartikelen.

Schiedam - De winkel is klein maar gezellig vol spulletjes. Het is moeilijk zelf zoeken maar winkelier Frank Ringeling (65 jaar) weet alles snel te vinden. Daarbij geeft hij helder en zakelijk advies. Een winkel vol met kantoorartikelen en schrijfwaren al 50 jaar op het Broersveld.

Een halve eeuw geleden waren er een tiental kantoorboekhandels in Schiedam. Met internet, warenhuizen en ketenbedrijven zijn die kleine winkels vrijwel allemaal verdwenen.

Vakkennis en advies daar draait het om
bij Ringeling

Behalve Boekerij Ringeling die met zijn winkel een van de laatste is in schrijfwarenland. Waar vroeger een gummetje, passers en kaftpapier werden verkocht, zijn het nu moderne kantoormaterialen als inktjets, luxe vulpennen en computersupplies.

Drie seconden lijm

Frank Ringeling (65 jaar) heeft voor iedere klant wel een goede raad en advies. "Dat is reden dat mijn klanten terugkomen en niet naar zo'n warenhuis gaan", vertelt hij. Vakkennis en advies daar draait het om.

Een dame stapt de winkel aan het Broersveld binnen met een gebroken kapje van haar mobiele telefoon. "Nee, geen gewone lijm gebruiken maar deze drie seconden lijm", adviseert hij. "Eerst wel schoon, droog en vetvrij maken, hoor."

Halve eeuwfeest

Frank Ringeling heeft in al die jaren het Broersveld zien veranderen. Vooral met zijn verhuizing (nu zit D-Reizen in dat pand aan de winkelstraat) naar verderop op het Broersveld 152. En door de bouw van winkelcentrum Nieuwe Passsage wat hij een naargeestige bunker vindt.

Ook de slechte mogelijkheden om in dit gebied te parkeren zitten ondernemer Frank Ringeling dwars. "En de marktkramen die op marktdagen voor mijn nering staan."

Toch houdt kantoorboekhandel Ringeling vol op deze plek in hartje Schiedam. "Zeker tot aan mijn AOW over twee jaar. Maar eerst vieren wij nu ons halve eeuwfeest met aanbiedingen." Op vrijdag 12 mei gingen daarom aan de Broersveld 152 de vlaggen uit.

Meer berichten