Govert en zijn moeder tijdens WO II.
Govert en zijn moeder tijdens WO II.

Govert Janse presenteert boek 'Kind in oorlogstijd'

Als gastspreker op scholen wordt hem gevraagd zijn ervaringen uit de oorlog te delen met leerlingen. Zo'n 25 keer per jaar vertelt hij zijn verhaal. En nu vroeg de Schiedamse uitgever Rob Dijkstra van De Boekfabriek hem zijn ervaringen op te schrijven. Zaterdag 5 mei presenteert Govert A. Janse zijn boek 'Ik, kind in de Tweede Wereldoorlog' - om 17.00 uur bij galerie Ilias, Hoogstraat 169.

Door Frank Willemse

SCHIEDAM - 'Heb je Hitler gezien?'Of: 'Wat aten jullie in de Hongerwinter? Met dat soort vragen bestoken scholieren van de basisschool of middelbare school Govert A. Janse als hij vertelt over zijn kinderjaren in de Tweede Wereldoorlog. Op die manier groeiden zijn verhalen uit tot wat hij in zijn eerste boek weergeeft.

Hongerwinter

'Nee, natuurlijk had hij Hitler niet gezien', maar hij weet wel precies te vertellen wat hij moest eten in de Hongerwinter. En dat hij 'nog nooit een mandarijn had gezien; laat staan gegeten'. Govert A. Janse (81) was nog geen vier jaar toen de oorlog uitbrak en hij zijn vader de hele oorlog, vijf jaar lang, moest missen.
Door zijn wanhopige moeder werd hij naar pleegouders gestuurd en alleen op de trein gezet naar Breda. Allemaal ingrijpende gebeurtenissen die bij het schrijven weer bovenkomen. Waarom was moeder zo boos nadat hij in het pleeggezin werd opgevangen? En waarom haalde zijn moeder hem woedend terug: 'het is jouw schuld' en moest hij met de fiets naar Rotterdam-West? Traumatische ervaringen voor een kind in die oorlogsjaren. Heftige beelden kreeg hij te zien, zoals hoe vrouwen kaalgeschoren werden als zij heulden met de Duitsers.

Levende geschiedenis

Levende geschiedenis noemt de Schiedamse schrijver zijn verhalen. ''Ik heb het kind in mij aan het woord gelaten. In een roerige tijd waar goed en kwaad moeilijk te onderscheiden is en waar overleven het belangrijkst is.''
Zijn oorlogstijd beleefde hij grotendeels in Rotterdam-West en in Schiedam waar oma woonde.
Zijn boek staat vol met verhalen over bombardementen, niet naar school gaan, vriendschap met Duitse soldaten en het opeten van zijn konijn. Nu kijkt hij als volwassene terug hoe hij als kind die tijd heeft meegemaakt.

Meer berichten