Cor De Bakker (73) doet alle video's weg voor de helft van de prijs. De Winkel op de Hoogstraat sluit de deuren.
Cor De Bakker (73) doet alle video's weg voor de helft van de prijs. De Winkel op de Hoogstraat sluit de deuren. (Foto: Frank Willemse)

Seksshop Baly sluit deur na vijftig jaar

'Alles moet weg!' staat met grote letters op de deur. Maar daarnaast ook een briefje: 'vandaag gesloten wegens ziekte'. Internet en ouderdom maken dat Seksshop Baly op de Hoogstraat gaat sluiten. Eigenaar Cor de Bakker (73) loopt moeilijk en sluit na vijftig jaar de roemruchte Seks- en Adultshop. De nieuwe tijd heeft de videotheek ingehaald.

SCHIEDAM - Om een seksshop hangt altijd de geur van vieze mannetjes. ''Maar dat is onzin, het zijn gewone vaak mannen die nieuwsgierig zijn naar verschillende vormen van seks'', zegt Cor de Bakker (73). "Handel is handel. Of het nu brood is van de bakker of auto's (wat hij vroeger deed). Het gaat om inschatten waar de klant op uit is, als hij rond loopt te drentelen en duidelijk ergens naar op zoek is.''

Baly heeft altijd een goede reputatie gehad. Nooit geen politie of vervelende dingen, vertelt de eigenaar die in 1991 zijn werk als autoverkoper vaarwel zei om met zijn nieuwe vrouw in haar zaak verder te gaan. ''Een toptijd'', noemt hij het. Begonnen als kleine videowinkel op de Dam met uitbreiding naar een seksbioscoop met cabines en achteruitgang aan de Korte Haven. ''We hadden in de jaren negentig zes personeelsleden en zo'n honderd klanten per dag.'' Toen draaiden ze zelfs nog kinderfilms achter een gordijn als vader een seksvideootje ging uitzoeken. Daar kwam een eind aan toen Baly moest verhuizen door de komst van Jan de Bouvrie in 2001 naar de Korenbeurs. Het gemeentebestuur wilde daar geen 'ordinaire sekswinkel' naast. Vandaar de verhuizing naar de Hoogstraat 176 met minder privacy (geen achterdeur) en slechter parkeren. Hier zit De Bakker nog steeds achter zijn computer, want Baly is ook een internetwinkel. Zijn klanten -tot België aan toe- komen nu langs omdat Baly alles wegdoet tegen de helft van de prijs. Zijn slechte rug maakt de dagelijkse rit van Spijkenisse naar Schiedam er niet makkelijker op. En ondertussen minimaliseert het internet -alle seks in twee muisklikken- zijn handel. Ook kent de geboren Rotterdammer tegenstanders die zijn handel willen verbieden.
Op de afgebladderde gevel staat nog 'Videotheek', maar de video is ingehaald door het internet. Over blijven de klanten voor speciale of extreme seksfilms als SM of plasseks. Toch zijn de tijden veranderd nu ook vrouwen lingerie of sexy speelgoed zonder schaamte bij hem bestellen. Terwijl De Bakker tegelijkertijd een nieuwe preutsheid toe ziet slaan zoals de dreigende sluiting van de Amsterdamse wallen. Toch gelooft hij dat kwaliteit altijd zal winnen, want: ''Voor een goede vibrator moet je kennis hebben, die kun je niet klakkeloos op internet kopen.''

Meer berichten