Burgemeester Lamers decoreert de heer Martin Stroetinga. (Foto: Marius Schinkel)
Burgemeester Lamers decoreert de heer Martin Stroetinga. (Foto: Marius Schinkel) (Foto: Marius Schinkel)

Zonnige lintjesregen in Schiedam

Burgemeester Lamers reikte donderdagochtend 26 april aan negen Schiedammers een Koninklijke onderscheiding uit in het kader van de Algemene gelegenheid bij de viering van Koningsdag. De ontvangst in de versierde Aleidazaal was feestelijk, het woord van welkom door de burgemeester hartelijk en de zonnestralen die door de ramen naar binnen schenen warm.

Schiedam - De genodigden zaten letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Burgemeester Lamers: 'Ik vind het een eer dat ik jullie de onderscheiding op mag opspelden. Naast jullie werkzaamheden zijn jullie vrijwilligers die veel werk verzetten voor de Schiedamse samenleving. En wie is de vrijwilliger en wat doet hij of zij? De vrijwilliger is iemand met het hart op de juiste plaats, onbaatzuchtig, gemotiveerd, cijfert zichzelf weg, verzet veel werk achter de schermen, zegt nooit nee en blijft op de achtergrond. Maar vandaag staat u op de voorgrond. Het heeft Zijne Majesteit behaagd te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: mevrouw M.J.van Beers-Jeup, mevrouw G.J.Donks-van Loghem, de heer M.Gloudie, echtpaar Oorschot-Schaap, de heer C.van Velzen, de heer M.Stroetinga.''

De aanvraag van Martin Stroetinga was er één waar muziek in zit. Hij is een grote
muzikale kracht binnen de Schiedamse gemeenschap. De lovende woorden van de burgemeester over zijn vele activiteiten dansten als muzieknootjes door de zaal.

Op de bok

Blijft Stroetinga het liefst op de achtergrond, in zijn positie als dirigent van koren
en orkesten staat hij 'op de bok'. Stroetinga: ''Prachtig, deze onderscheiding. Maar ik vind eigenlijk dat mijn vrouw dit kleinood heeft verdiend. Dankzij haar heb ik jarenlang vrijwilligerswerk kunnen doen.''

Dankbaar

De gedecoreerden reageerden blij, verrast en dankbaar op hun onderscheiding:
''Heel fijn dat er mensen zijn die dit voor ons hebben aangevraagd. Wij doen veel
voor anderen en krijgen er iets moois voor terug: een glimlach, een bedankje en
vandaag een decoratie. Dat is pure waardering voor wat wij doen. Vrijwilligerswerk
komt uit je hart.''

Ridder

Drie Schiedammers zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, waarvan twee in Schiedam zelf: de Heer L.A. Ruys, de heer H.D. Sneep.
Mevrouw Ria Waterreus was niet in Schiedam deze dag, dus kreeg ze de versierselen helemaal in Zandvoort opgespeld door burgemeester Niek Meijer. De verrassing was er niet minder om.

Meer berichten