Samen met het team van ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam, inspecteerden Ruud, Barbara en John van de bewonersgroep Noordrand2025 Krona en het Geuzenplein. 
Samen met het team van ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam, inspecteerden Ruud, Barbara en John van de bewonersgroep Noordrand2025 Krona en het Geuzenplein. 

Meer obstakels op straat dan je denkt

Schiedam -  'Wat kan er beter in Schiedam-Noord?' vroeg de bewonersgroep Noordrand2025 via een enquête aan de bewoners. Voor mensen met een lichamelijke beperking bleek de openbare ruimte nogal wat obstakels te kennen! Samen met de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) deed Noordrand2025 daarom op 5 april een schouw.

"Wie goed ter been is, valt het helemaal niet op dat je een stoep moet afstappen of een hellinkje afloopt. En wie goed ziet, loopt vanzelfsprekend óm geparkeerde fietsen heen. Maar als je in een rolstoel of scootmobiel zit, een rollator gebruikt, of visueel beperkt bent, kunnen dat fikse obstakels zijn", legt Ruud van der Pol van Noordrand2025 uit. Barbara de Kooter, John Veldhoven en hij gingen donderdag 5 april mee tijdens de schouw met de ervaringsdeskundigen van de VGR, de belangenbehartiger voor mensen met een beperking.

Het VGR-team bestond uit Jan Poot met een visuele beperking, ervaren rolstoelgebruiker Vincent Harte en deskundigen Tilly Noort en Alie Visscher. Op verzoek van de gemeente Schiedam en Noordrand2025 screenden ze het winkelgebied Krona inclusief parkeergelegenheid, aansluitende buitenruimte, bus- en tramhalte en de aansluiting tot de levensloopbestendige woningen. Daarna onderzochten ze het winkelgebied Geuzenplein met de OV-haltes.

De VGR hanteert een checklist met richtlijnen voor toegankelijkheid in de buitenruimte. Denk aan oversteekplaatsen, gehandicaptenparkeerplaatsen, looproutes van en naar bushaltes, stalling van fietsen, loopoppervlak van de straat, afritjes, hellingen en blindengeleidelijnen zoals ribbeltegels en noppentegels. "Dat heeft allemaal bij elkaar invloed op de toegankelijkheid voor mensen met een beperking", legt Jan Poot van de VGR uit. "Ons uitgangspunt is dat iedereen zelfstandig op pad moet kunnen gaan en zelfstandig zijn leven moet kunnen leiden."
Alle bevindingen leiden binnenkort tot een rapport met adviezen waarmee het nieuwe college aan de slag kan.

Meer berichten