Sacha Bronwasser heeft de winnaarscheque overhandigd aan Anne Geene. (Foto: Pauline Niks)
Sacha Bronwasser heeft de winnaarscheque overhandigd aan Anne Geene. (Foto: Pauline Niks)

Publiek eens met jury: Anne Geene favoriet

Door Kor Kegel

SCHIEDAM De 35-jarige Brabantse kunstenares Anne Geene is op Tweede Paasdag uitgeroepen tot de Publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. In februari won zij al de juryprijs. Kreeg zij de juryprijs uitgereikt door oud-minister Jet Bussemaker, de publieksprijs kreeg Anne Geene maandag uit handen van Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant.

Dat gebeurde uiteraard in het Stedelijk Museum Schiedam, want dat heeft al elf jaar een samenwerking met de Volkskrant, AVROTROS en In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de beeldende kunst.

Het publiek kon zowel online als in het museum stemmen. De andere genomineerden waren Kevin Osepa, Benjamin Li, Feiko Beckers en Rosa Johanna, maar net als in februari was Anne Geene favoriet. Het is in de elf jaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs de tweede keer dat het publiek dezelfde kunstenaar kiest als de vakjury. Het overkwam vier jaar geleden Floris Kaayk. De juryprijs bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro. De publieksprijs staat voor vijftienhonderd euro.

Verbazingwekkend, mooi, origineel, bijna onbewust schoon, eigen, authentiek – het waren enkele kwalificaties van het publiek voor het werk van Anne Geene, die haar inspiratie vindt in de natuur. Haar werk en dat van de andere genomineerden is in het Schiedamse museum nog te zien t/m zondag 15 april.

Meer berichten