Donderdag is de afscheidsplechtigheid in Rozenburg en aansluitend crematie in Schiedam.
Donderdag is de afscheidsplechtigheid in Rozenburg en aansluitend crematie in Schiedam.

In Memoriam: GBS Schiedam bracht Ton Clarijs op een idee

Door Kor Kegel
SCHIEDAM – In zijn geboortestad Schiedam was in 1986 een lokale partij opgericht, Gemeente Belangen Schiedam, uit onvrede met de gevestigde politieke partijen in de gemeenteraad, die te veel de koers van hun landelijke bestuur volgden en te weinig keken naar de lokale omstandigheden. ,,Dat is een goed idee!'' vond Ton Clarijs en hij stapte uit de PvdA om Gemeente Belangen Rozenburg (GBR) op te richten.
Dat was in 1989 en de eerste wethouder werd Lenneke van der Meer, later statenlid in Zuid-Holland. Zelf werd Ton Clarijs in 1998 wethouder en loco-burgemeester van Rozenburg. In die functie was hij verantwoordelijk voor de ingrijpende omvorming van de Dalen. Hij was niet leuk Rozenburg binnen te komen via deze naargeestige flatwijk in het oosten van het dorp. Nu ziet dit deel van Rozenburg er stukken beter uit met opgepimpte flats en veel laagbouw en huizen met tuinen.
In Rozenburg was Ton Clarijs mede-oprichter van ASV Indus '67, een sportclub waarvan de naam verwijst naar de petrochemische industrie van de Botlek. Hij werd er handbaltrainer. Maar als geboren en getogen Schiedammer was Ton Clarijs verknocht aan SVV, dat in 1990 onder de latere bondscoach Dick Advocaat kampioen werd van de Eerste Divisie. Ook ging hij trouw naar Sparta met zijn kleinzoon Ricardo.
Vóór zijn politieke inzet was Ton Clarijs verantwoordelijk geweest voor de lokale berichtgeving als eindredacteur van De Schakel (waaruit de Rozenburgse Courant is voortgekomen). Regionaal en zelfs nationaal kreeg hij bekendheid, omdat hij zich verzette tegen de opname van Rozenburg in een stadsprovincie Rotterdam. Hij ontketende op de Coolsingel en in politiek Den Haag veel verontwaardiging met de Rozenburgse 'dwarsheid'. Ook politieke Schiedammers probeerden hem op andere gedachten te brengen. Uiteindelijk kwam de stadsprovincie Rotterdam er niet. De splitsing van Zuid-Holland en de opwaardering van de Rotterdamse deelgemeenten tot echte gemeenten à la Rozenburg en Schiedam gingen niet door. In plaats daarvan werd Rozenburg in 2010 een deelgemeente van Rotterdam (nu gebiedscommissie). Donderdag is Ton Clarijs op 76-jarige leeftijd overleden aan een slopende ziekte.
De afscheidsplechtigheid is donderdag in Rozenburg. Na afloop begeleidt de familie hem naar crematorium Beukenhof.

Meer berichten

Shopbox